НОВИНИ

На прага на новия археологически сезон

Ще има ли изненадващи открития на Перперикон и какво предстои през археологическото лято? Разкопките започват на 25 юни, а през тази година заделените средства за всички обекти са с половин милион лева повече. Преди началото на проучванията проф. Николай Овчаров се обяви за определянето на приоритетни обекти за по-балансирано разпределяне на финансирането.

Айше Сали
от Айше Сали
21:15, 14.06.2018
Чете се за: 00:35 мин.
Още

19 години бележат проучванията на древния скален град, а откритията нареждат Перперикон сред задължителните спирки в туристическите маршрути.

Тази година проф. Николай Овчаров очаква рекордните близо 150 хиляди посетители. Разкриването на Южния квартал продължава. Свързването му с Акропола е основната задача през това лято.

проф. Николай Овчаров, археолог: Това е много интересно, защото показва градоустройството и връзката между отделните части на града. В Южния квартал ние разкрихме най-голямата базилика в Родопите от 5 век, 35-метрова църква. И сега е интересно да видим как тя се връзва с останалите части на града.

През юли продължават и проучванията на античния град Mисионис край Търговище.

проф. Николай Овчаров, археолог: Неслучайно наричам Мисионис Северния Перперикон. Дано наистина и той да стане такъв след поредните разкопки.

Проучванията ще бъдат най-мащабните от началото на работата по обекта, защото финансирането е по-голямо- за близо 160 хил. лв. Дали ще станем свидетели на изненадващи открития, предстои да разберем през следващите месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стъклени стени около Айфеловата кула (СНИМКИ)
Стъклени стени около Айфеловата кула (СНИМКИ)
Последната изложба на акад. Светлин Русев
Последната изложба на акад. Светлин Русев