НОВИНИ

На първо четене: Без машинно гласуване на местни и парламентарни избори

Министрите на вътрешните работи и на финансите бяха изслушани в парламента за хакерската атака с данните на НАП. На извънредното заседание депутатите приеха на първо четене и отмяната на машинното гласуване на местни и парламентарни избори. Вижте повече подробности от прякото включване на репортера Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:04, 16.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

БСП поиска спешно изслушване на двамата министри, които предоставиха на депутатите данните, с които разполагат за хакерската атака. Финансовият министър Владислав Горанов каза, че тези посегателства могат да уязвят правителството, но не са от полза на никого.

Депутатите гласуваха на първо четене и отмяната на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Промените в Изборния кодекс бяха подкрепени от 122 представители на управляващото мнозинство. 96 депутати от опозицията гласуваха "против", в това число и четирима от "Обединените патриоти", а един се въздържа.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Ако ценим демократичното право на всеки българин - да гласува за свои представители в местната власт, трябва да преосмислим прилагането на машинното гласуване. Ще помоля защитниците му да не внушават фалшиви надежди на обществото, че това е панацея срещу купения и контролиран вот. Защото не искаме да подложим на риск бъдещия местен вот от безконечни съдебни процедури на оспорване и държим да се произведат избори с легитимен резултат.
Филип Попов - БСП за България: Плашат ли се управляващите, плаши ли се ГЕРБ от честни избори, от избори без такава възможност за манипулация? Плаши ли се ГЕРБ от неподкупните машини, които няма да си пишат съчинения по картинка на изборните протоколи? Очевидно да.
Йордан Цонев - ДПС: От ДПС казахме, че не само ще настояваме за машинно гласуване, но ще настояваме и за машинно броене. Ние не споделяме изводите, че машинното гласуване е провал. То беше предизвестен, предизвикан до голяма степен провал.
Валери Симеонов - НФСБ, ОП: Това, което вие целите, естествено, съвсем пресметливо и целенасочено - това е провал на местните избори. Държавата и държавността ще отидат по дяволите.

Амбицията на управляващите е машинното гласуване окончателно да бъде отхвърлено преди лятната ваканция на депутатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната полиция издирва 74-годишна жена
Столичната полиция издирва 74-годишна жена
Чумата по свинете плъзна и в Русенско, регистрираха ново огнище в Плевен
Чумата по свинете плъзна и в Русенско, регистрираха ново огнище в Плевен