Министрите на вътрешните работи и на финансите бяха изслушани в парламента за хакерската атака с данните на НАП. На извънредното заседание депутатите приеха на първо четене и отмяната на машинното гласуване на местни и парламентарни избори.

Вижте повече подробности от прякото включване на репортера Надежда Василева.

БСП поиска спешно изслушване на двамата министри, които предоставиха на депутатите данните, с които разполагат за хакерската атака. Финансовият министър Владислав Горанов каза, че тези посегателства могат да уязвят правителството, но не са от полза на никого.

Депутатите гласуваха на първо четене и отмяната на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Промените в Изборния кодекс бяха подкрепени от 122 представители на управляващото мнозинство. 96 депутати от опозицията гласуваха "против", в това число и четирима от "Обединените патриоти", а един се въздържа.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Ако ценим демократичното право на всеки българин - да гласува за свои представители в местната власт, трябва да преосмислим прилагането на машинното гласуване. Ще помоля защитниците му да не внушават фалшиви надежди на обществото, че това е панацея срещу купения и контролиран вот. Защото не искаме да подложим на риск бъдещия местен вот от безконечни съдебни процедури на оспорване и държим да се произведат избори с легитимен резултат.
Филип Попов - БСП за България: Плашат ли се управляващите, плаши ли се ГЕРБ от честни избори, от избори без такава възможност за манипулация? Плаши ли се ГЕРБ от неподкупните машини, които няма да си пишат съчинения по картинка на изборните протоколи? Очевидно да.
Йордан Цонев - ДПС: От ДПС казахме, че не само ще настояваме за машинно гласуване, но ще настояваме и за машинно броене. Ние не споделяме изводите, че машинното гласуване е провал. То беше предизвестен, предизвикан до голяма степен провал.
Валери Симеонов - НФСБ, ОП: Това, което вие целите, естествено, съвсем пресметливо и целенасочено - това е провал на местните избори. Държавата и държавността ще отидат по дяволите.

Амбицията на управляващите е машинното гласуване окончателно да бъде отхвърлено преди лятната ваканция на депутатите.

След бойкот от опозицията: НС не събра кворум за отмяна на машинното гласуване

След бойкот от опозицията: НС не събра кворум за отмяна на машинното гласуване

Провал на заседанието на парламента, на което депутатите трябваше да гласуват на първо четене предложението за отмяна на машинното гласуване за местни...