Депутатите приеха на първо четене бюджетите на здравната каса и на общественото осигуряване. Против гласуваха от опозицията - БСП и ДПС, подкрепа бюджетната рамка срещна от управляващите - ГЕРБ и Обединените патриоти.

Дебатите в народното събрание проследи репортерът ни Цветелина Катанска.

Основните аргументи на опозицията да не подкрепи бюджетите, са липсата на реформи и запазването на досегашните модели. Новият бюджет на здравната каса предвижда с 500 млн. лева повече за здравеопазване догодина. За болнична помощ са заложени 2 млрд. и 800 млн. лв, за лекарства - 1 милиард и 200 млн. лв, за дентална помощ са отделени под 200 000 лв.

Георги Михайлов, депутат от ПГ на "БСП за България: В един съвременен, глобален модерен свят гръбнакът на здравеопазването и основните му задачи, които трябва да решава трябва да бъдат в доболничната помощ и затова държавите от ЕС се мъчат да ги изравнят.
Джевдет Чакъров, депутат от ПГ на ДПС: Бюджетът на държавата за 2020 година не предвижда реформи в здравеопазването.
Калин Поповски, депутат ог ПГ на Обединени патриоти: Бюджет 2020 наистина е увеличен с нови 400 милиона при едно намаляващо население на България. Така че, се надявам най-после в рамките на този мандат да станат някои реформи, за които отдавна си мечтаем.
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Нямаме никакви различия, по отношение на това, че профилактиката, ранната диагностика, лекуването в доболничната помощ трябва да бъдат приоритет, в това нямаме никакви различия, но това трябва да го правим много внимателно.
Депутатите приеха на първо четене бюджета на здравната каса

Депутатите приеха на първо четене бюджета на здравната каса

Срещу новата бюджетна рамка за здравеопазване се обявиха от БСП и ДПС. Проектът беше подкрепен от ГЕРБ и Обединените патриоти.

Почти два часа бяха необходими на депутатите да обсъдят социалния бюджет. Основните теми, които бяха повдигнати, са за Фонд "Майчиство" и бъдещето увеличение на пенсиите от юли.

Новият бюджет предвижда увеличение на минималната работна заплата до 610 лв от догодина, както и увеличение на пенсиите с 6,7%. От ДПС дори бяха изчислили, че подобно увеличение възлиза средно на 30 лв. Новият бюджет предвижда запазване на максималния осигурителен доход на 3000 лв, таванът на пенсиите също остава 1200 лв.

Хасан Адемов, ДПС: Ние смятаме, че това е един инерционен, лесно изпълним бюджет, който за съжаление не предлага нови политики, нови решения, не предлага решение на нито един проблем в областта на системата за социално осигуряване.
Корнелия Нинова, БСП: В парадоксалната ситуация сме правителството да определи праг на бедност от 366 лв за догодина и същото правителство да осигури минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст от 234 лв.
Валери Симеонов, Обединени патриоти: Към настоящия момент ние вече сме внесли законопроект за възрастните хора, с който предвиждаме повишаване на доходите на пенсионерите до прага на бедност през социални помощи, подпомагане и т.н.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Предложеният проект на бюджет е реалистичен и изпълним и са минимизирани рисковете от тяхното изпълнение. За първи път се планира събраните приходи от осигурителни вноски да превишат сумата от 8 млрд. лева и да осигурят две трети от разходите на държавното обществено осигуряване.

Утре депутатите продължават с обсъждането на първо четене на държавния бюджет.

Депутатите приеха на първо четене закона на общественото осигуряване

Депутатите приеха на първо четене закона на общественото осигуряване

Бюджетната рамка предвижда увеличение на минималната работна заплата от 1 януари до 610 лева, както и увеличение на пенсиите от средата на годината с...