НОВИНИ

На първо четене: връщат се старите правила за казаните за ракия

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се връщат старите правила за казаните за ракия.

bnt avatar logo
от БНТ
11:01, 27.07.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

По предложение на Патриотичния фронт, депутатите решиха малките обекти за дестилиране да са с обща вместимост на съдовете до хиляда литра включително. В тях физическите лица ще могат да произвеждат ракия за тяхно лично потребление до 30 литра годишно.

Промяната дойде след недоволството от предишните поправки в закона, приети в края на миналата година, които предвиждаха вместимостта на казаните да е до 500 литра. По предложение на ГЕРБ, депутатите решиха още регистрацията, декларирането и заплащането на акцизите за малки обекти за дестилиране да премине от Агенция Митници в правомощията на местната власт.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси, ГЕРБ: За да не натоварваме малките обекти с уреди, ние предложихме именно да останат ограниченията от 500 литра, което до известна степен би могло да гарантира, че наистина няма да се отиде на някакво голямо производство. Докато при един казан от 1000 литра това е много сериозно количество и акцизът за това количество също би трябвало да влезе в бюджета.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бежанци в Ирак живеят при 45 градуса жега
Бежанци в Ирак живеят при 45 градуса жега
Лед Цепелин отново на съд за Стълба към небето
Лед Цепелин отново на съд за "Стълба към небето"