НОВИНИ

На работа, но само по документи

9 лекари, сред които реаниматори, навролози и гинеколози, се водят само на книга в общинската болница в Козлодуй, установи проверка на Регионалната здравна инспекция във Враца. Те са назначени на трудови договори със заплати около 1000 лева, но не са включени в графиците за дежурства, от което следва, че всъщност не се явяват на работа, коментираха от инспекцията.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
08:59, 21.01.2018
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Директорът на общинската болница в Козлодуй д-р Олга Ноколова признава, че най-големият проблем на здравното заведение е липсата на лекари - специалисти. Според нея трябва да се променят критериите за нивата на компетентност, от които зависи издръжката от здравната каса.

Д-р Олга Николова, директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски", гр. Козлодуй: В тези малки населени места, където са общинските болници, няма как да има 6 хирурзи с призната специалност, 6 анестезиолози, акушери, има, но по 2-3 лекари. Това обаче ни дава първо ниво на компетентност, което значи 2-3 пътеки, и няма как да се издържаме с толкова, затова преминаваме на второ ниво. Поемаме непрекъснато наказания и то финансови, от една страна нямаме пари, от друга - непрекъснато ни наказват и не взимат от парите.

За година и половина на този пост д-р Николова има наложени глоби за 30 хиляди лева, последният акт от вчера от Министерство на здравеопазването е на стойност 8 хил. лева. Дори за редовия персонал на болницата е ясно, че трябва да се промени системата.

Мариана Игнатова, акушерка: Много лекари изискват по клинични пътеки, което не би трябвало да е така, защото имаме лимит от 10 легла, а искат 4 гинеколози например.

Иначе на фона на милионите левове задължения на някои болници, дългът от 200 хиляди на болницата в Козлодуй не е катастрофален. Въпреки че с всеки ден той продължава да расте и от началото на годината са натрупани още 30 хиляди лева неразплатени сметки. Освен хората от Козлодуй, здравното заведение обслужва още 4 съседни общини с много неосигурени пациенти.

Мая Занева, председател на ОбС -Козлодуй: Неосигурените пациенти по една статистика, която наскоро правихме, са само в община Козлодуй 1600 човека. И другите 4 общини поне още толкова, защото това са общини с голяма безработица.

По договор с АЕЦ „Козлодуй" болницата получава 360 хиляди лева годишно, за да поддържа аварийна готовност. Още 1,5 милиона лева ще влязат тук тази година по съвместен проект с окръг Долж в Румъния за ремонти и технологично обновление. Но това няма да реши основния проблем - липсата на лекари, смятат хората от Козлодуй.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирма остави недовършен ремонта на училищен физкултурен салон
Фирма остави недовършен ремонта на училищен физкултурен салон
Хакнат ли е профилът на президента Румен Радев?
Хакнат ли е профилът на президента Румен Радев?