НОВИНИ

На редица държави, изгонили руски дипломати, им "извиха ръцете", заяви Лавров

На много от страните, изгонили руски дипломати във връзка с британските обвинения срещу Москва по повод "делото Скрипал", просто са им извили ръцете. Това е гавра с международното право, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Лавров каза пред участниците в Московската конференция по сигурността, че Западът организира груби политически провокации, целящи още повече да демонизират Русия.

bnt avatar logo
от БТА
10:35, 05.04.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
редица държави изгонили руски дипломати извиха ръцете лавров

"Делото Скрипал стана измислен и инсцениран предлог за неоснователно експулсиране на руски дипломати не само от САЩ и Великобритания, но и от други държави, на които просто им извиха ръцете", каза първият дипломат на Москва.

"Отдавна не бяхме виждали тъй неприкрита гавра с международното право", добави той и посочи, че Москва настоява за "отговорно разследване, което стриктно да отговаря на Конвенцията за забрана на химическите оръжия".

Покровителите на киевските власти си затварят очите за опитите да бъдат преразгледани Минските споразумения и насърчават "партията на войната" в Украйна, чийто стремеж е проблемът със сепаратистки Донбас да бъде решен със сила, отбеляза Лавров.

През февруари в Украйна влезе в сила закон, определящ "държавната политика за гарантиране на държавния суверенитет над временно окупираните територии в Донецка и Луганска област". Документът нарича действията на Русия "агресия срещу Украйна" и предоставя на президента Петро Порошенко правото да използва въоръжените сили в пределите на страната без съгласието на парламента. В окончателния текст изобщо не се споменават Минските споразумения, посочва ТАСС.
Западните страни трябва да осъзнаят, че на световната арена вече не ще може да се играе на една врата, че са безперспективни усилията да издействат едностранни предимства за сметка на Русия, че сигурността в Евроатлантика, в Азиатско-Тихоокеанския регион и в света като цяло трябва да бъде равна и неделима, добави Лавров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 35 години забрана: В Саудитска Арабия ще отвори първият киносалон
След 35 години забрана: В Саудитска Арабия ще отвори първият киносалон
Естония иска САЩ да разположат войски и ракети Пейтриът на нейна земя
Естония иска САЩ да разположат войски и ракети "Пейтриът" на нейна земя