Търговската война със САЩ трябва да се избегне. Такива бяха основните коментари на икономическите и финансови министри на ЕС. Те участват в неформалната среща на ЕКОФИН, която продължава втори ден в София и е част от Българското европредседателство.

София

Търговската война не е изгодна за никого и за нито една страна - това беше общият извод на икономическите и финансовите министри по време на втория ден на форума в НДК. Повод е намерението на САЩ да наложи мита върху вноса на някои от стоките, визирайки конкретно алуминия и стоманата. Повод е и вчерашната ключова визита на Ангела Меркел във Вашингтон. Министрите дадоха да се разбере, че Европа не е безсилна в тази ситуация на течащите все още преговори. Ето и техните коментари:

© БТА
Владислав Горанов, министър на финансите: Решението остава в ръцете на Тръмп. Ние все още сме консервативни от гледна точка на свръхреакции от Европа, но със сигурност и по време на срещата на Г-20 се изказаха мнения от много държави, че подобно провокиране създава условия за търговска война, ако може така да се нарече, което не е добре въобще за световната търговия.

Йохан ван Овертвелд - министър на финансите на Белгия: Никой не иска търговска война и затова трябва да се опитаме да я избегнем на всяка цена.

Роберто Гуалтиери - предс. на комисията по икономически и парични въпроси към ЕП: Важното е, че европeйските лидери като Еманюел Макрон и Ангела Меркел се опитват да установят диалог със САЩ, които са най-важният ни сътрудник и приятел. Ние не смятаме, че митата или тарифите са полезни. Затова работим по две линии - за позитивен диалог, за да избегнем ескалация на пазарите и от друга страна - готвим ответни мерки, ако по-разумния подход не сработи за нашите приятели.
Втори ден продължава срещата на икономическите и финансовите министри от ЕС

Втори ден продължава срещата на икономическите и финансовите министри от ЕС

Втори ден продължава неформалната среща на икономическите и финансовите министри от ЕС в София. Кои ще са обсъжданите теми днес - вижте от Илина Бисер...

© БТА