НОВИНИ

От срещата в Залцбург: Октомври е срокът за постигане на сделка за Брекзит

Крайният срок за постигане на сделка за Брекзит е октомври. Ако това стане, през ноември в Брюксел ще се проведе специална среща на върха по темата. Това стана ясно след извънредната среща на върха на европейските лидери в австрийския град Залцбург. В нея участва и българският премиер Бойко Борисов.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:36, 20.09.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Срещата на върха в Залцбург не сближи позициите на Лондон и Брюксел за Брекзит. Въпреки това и двете страни в преговорите се надяват те да завършат през октомври, за да може сделката да бъде финализирана през ноември. Великобритания трябва окончателно да напусне ЕС на 29 март догодина и според Тереза Мей това ще стане със или без сделка. В Залцбург тя отново потвърди, че втори референдум за Брекзит е невъзможен. Според Жан-Клод Юнкер Европа е подготвена за всякакви сценарии.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Липсата на сделка не е това, което искам. Но дори и да случи, ние сме подготвени. Европейската комисия разработи детайлно всички елементи и последствия от това да няма споразумение. Така че не се притеснявайте, бъдете щастливи.
;

Темата за преразпределянето на мигрантите, която разделя държавите от Европейския съюз не беше обсъждана в Залцбург. Евролидерите се разбраха за увеличаване на капацитета на европейската агенция за охрана на външните граници Фронтекс и за по-тясно сътрудничество с Египет и останалите държави от Северна Африка.

Себастиан Курц - федерален канцлер на Австрия: Египет действа ефикасно, Египет е пример в борбата с нелегалната миграция и трафикантите. Ние сме благодарни и искаме да продължим да подкрепяме Египет, да продължим диалога по тази тема, но и по други теми като икономическото развитие и взаимодействие. Надявам, че това се стане и с останалите държави от Северна Африка.

Според Ангела Меркел Европа трябва да подготви миграционни споразумения с африканските държави по модела на споразумението с Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите министри встъпиха в длъжност
Новите министри встъпиха в длъжност
Трайно се подобряват междуфирмените плащания у нас
Трайно се подобряват междуфирмените плащания у нас