НОВИНИ

На столичната улица "Баница" знаят тайната за перфектната новогодишна баница

Малка улица със странно, но актуално в дните около Нова година име, предизвиква усмивки в столичани. Става дума за улица "Баница" - една от най-малките улички в София. Наш екип провери как изглежда тя и дали живеещите там знаят тайната на перфектната новогодишна баница.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
09:47, 30.12.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Улица "Баница" е сгушена в квартал "Крива река" в София. Това е единствената информация, която обикновено всезнаещият Гугъл показва за тази отсечка. Изненадващо, улицата се оказва изключително малка - откриваме няколко къщи, парцел с фургон и котки, и малка табелка, която показва забележителното име на улицата. В търсене на историята на името на тази отсечка, влизаме в малко кафене, където ни я разказва един от редовните посетители.

Калоян Чобанов: "Преселници от Македония, сред които и моят прадядо Николай, преселват се, дават им парцел земя и с нанасянето си решават да пренесат името на селото, в което живеят в Македония - Баница и така кръщават улицата".

Освен историята на улицата, в кафенето откриваме и друго - тайната на перфектната баница.

Катето - собственик на кафене: "По принцип, тайната на хубавата баница е освен домашни продукти, точените кори, които изискват голям опит и практика, хубавото сирене, хубавото масло, желанието и една добра компания са най-точната рецепта за вкусната баница".

Кафенето на Катето е пазител на съвременната история на улица "Баница. То се се оказва предшественик на Фейсбук - една от стените му е израз на емоциите и мислите на посетителите.

И макар, че улица "Баница" се оказа изненадващо малка, и нашият екип успя да усети празничният, специфичен дух, който според живеещите в тази част на града се усеща и през цялата година.

А какви късмети ще сложат в новогодишната си баница хората от улица "Баница"?

Катето: "Традиционното - здраве, любов, на всеки тайното сбъднато и несбъднато желание 2019 г. да го донесе".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жеги в Австралия: Коала пие вода от бутилка (ВИДЕО)
Жеги в Австралия: Коала пие вода от бутилка (ВИДЕО)
​София посреща новата 2019 г. с концерта Сцена под звездите
​София посреща новата 2019 г. с концерта "Сцена под звездите"