8 декември е - празник на студентите и празник на Софийския университет. Кулминацията на празненствата за 130-тата годишнина от основаването на първото висше училище у нас ще бъде тази вечер с концерт в Народния театър. На 8-ми декември 1888 г. Народното събрание приема закон за преобразуване на висшият педагогически курс към първата мъжка гимназия във висше училище. Именно днешният ден е избран и за празник на българските студенти, отбелязан за първи път преди 115 години.

Юбилеят дава възможност на академичната общност да отчете реалния принос на Алма матер в интелектуалната и духовната история на България и да напомни с думи и дела, че Софийският университет е храм на знанието, науката и българската духовност.

В 17.00 часа в Народния театър "Иван Вазов" ще започне тържественото събрание, последвано от концерт, посветени на 130-годишнината от основаването на Софийския университет и от началото на висшето образование в България. На тържеството е поканен президентът Румен Радев.

Софийският университет поддържа активни връзки с над 500 университета по света. На празника гости на Алма матер ще бъдат президентът на Мрежата на европейските столични университети /UNICA/ проф. Лучано Сасо, генералният секретар на Мрежата на черноморските университети проф. Еден Мамут и десетки ректори и представители на партньорски университети.

На тържественото събрание предишните ректори акад. Благовест Сендов, проф. Иван Лалов, проф. Боян Биолчев и проф. Иван Илчев ще бъдат удостоени с почетното звание "Академикус емеритус" на Софийския университет.

Ще бъде връчена и Голямата награда за литература на Софийския университет за 2018 г. Лауреатът на наградата, която най-старият университет връчва веднъж на две години от 1999 г. насам, е проф. Кирил Топалов.

В тържествения концерт ще участват хоровите състави на Националната гимназия за древни езици и култури, симфоничният квартет "Филхармоника", биг бендът на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", танцовият състав "Аура" при Народното читалище "Аура 1929" и квартетът към фолклорната формация "Мелодия" при Народното читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1924".

По-рано през деня, в 11.45 часа в Централното фоайе на Ректората на СУ, ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината от създаването на Софийския университет.