НОВИНИ

На светло: две основни версии за убийството на Веселин Стоименов

Убитият снощи Веселин Стоименов е отивал на гости при своя позната в блока, в който беше застрелян. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура. Нападението беше извършено около 20 часа вечерта, в жилищен комплекс "Макси", близо до бул. "Симеоновско шосе" в София. Разследващите работят по две основни версии за поръчковото убийство - бизнес-интереси или личен мотив.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:50, 08.01.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

53-годишният Веселин Стоименов е бил причакан във входа на бл. 19. По него са изстреляни поне седем куршума. Разследващите предполагат, че е стреляно с пистолет Макаров със заглушител. Жената, при която отивал на гости е намерила тялото, съобщиха от прокуратурата.

Павел Панов - говорител на Софийската градска прокуратура: Общо до момента са открити седем гилзи, като е назначена съдебно балистична експертиза, която ще каже какъв е бил видът на оръжието, с което е стреляно.

Комплексът е от затворен тип, но режимът е сравнително свободен, обясниха запознати. На входа има жива охрана, а навсякъде са разположени камери. Записите са били иззети. Разпитани са свидетели и са претърсени два адреса, свързани с жертвата.

Днес имаше втори оглед на местопрестъплението, на светло. До късно следобед продължаваше аутопсията, а до ден трябва да е готова и съдебно-медицинската експертиза. Изяснява се дали нападателите са използвали БМВ-то, което беше намерено опожарено близо до Зимния дворец в София.

Павел Панов - говорител на Софийската градска прокуратура: Работи се по много версии, включително за връзка на този автомобил с извършеното убийство, но към момента не е удачно да се изнася повече информация.


;

Веселин Стоименов е сред най-влиятелните бизнесмени по Южното Черноморие. В миналото е свързван с групировката ВИС-2. След убийството на Георги Илиев продължил да управлява ВАИ Холдинг. А впоследствие извършил юридическата ликвидация на ВИС2. Собственик е на няколко фирми и големи хотели с Несебър и Слънчев бряг. Основен акционер е и във фирмата, която стопанисва плажната ивица в Несебър.

Държал и бизнеса с туристически лодки по река Ропотамо, около който има скандали и съдебни дела. В „Сохо" ООД е съдружник с известния футболист Даниел Боримиров, който в момента е шеф на детската школа на „Левски". А в "Хемус инвест" с жена му - Афродита Боримирова, за която се знае, че е сестра на сочения за наркобос Христофорос Аманатидис-Таки.

Павел Панов - говорител на Софийската градска прокуратура: Работи се по всички версии за наличието на личен мотив или бизнес и финансови интереси, но разследването е в самото начало и не би могло да се каже какъв е мотивът за убийството.

Стоименов не е осъждан и няма висящи дела. В прокуратурата няма информация да е бил заплашван.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болница в Пловдив пред фалит, търсят начини за спасение
Болница в Пловдив пред фалит, търсят начини за спасение
Прясно изцедените сокове в търговската мрежа могат да са вредни за здравето
Прясно изцедените сокове в търговската мрежа могат да са вредни за здравето