Трифон Зарезан е. Изследване сочи че българинът харчи по-малко за алкохол. Анализът на „Евростат“ е за потреблението на спиртни напитки сред домакинствата в ЕС през 2017 г. Оказва се, че държим европейския рекорд за спад в покупките на алкохол за периода 2007-2017 г.

Честит Трифон Зарезан!

От уста на уста през годините се оцелява повеля: „За добро здраве - чаша вино всяка вечер“. Вечер след вечер и чаша след чаша равносметката на годишна база за 2017 г. показва, че общите разходи на българските домакинства у нас за всякакъв вид алкохол са стигнали около 1,2 млрд. лева или малко под 600 млн. евро.

Изглежда много, но не.

В сравнение с останалите държави членки на Европейския съюз ние сме пили умерено. У нас сме изразходвали около 1,7% от общите си разходи за алкохол, а средното за Европейския съюз е 1,6%.

В Чехия властите разрешиха на велосипедистите да карат почерпени

В Чехия властите разрешиха на велосипедистите да карат почерпени

Чешките власти разрешиха на местните велосипедисти да въртят педалите без последствия, ако са пили до 1 литър бира и до 200 грама вино, съобщава сайтъ...

Данните на Националния статистически институт за същата година пък показват, че средно едно домакинство е отделяло по 504 лева за алколол и за цигари. Това прави 4,2% от общите разходи. Статистиката сочи още, че средно един човек от домакинство е изпил почти 29 литра алкохол за цялата година.

Оказва се, че доста алкохол е бил изпит в целия Европейски съюз - на обща стойност 130 милиарда евро. Това е средно по 300 евро на всеки жител в ЕС. Най-щедри за алкохол са били трите балтийски републики Латвия, Литва и Естония. Домакинствата в последната са отделяли за това 5,2% от семейните пари.

СЗО констатира намалена консумация на алкохол сред подрастващите в Европа

СЗО констатира намалена консумация на алкохол сред подрастващите в Европа

Световната здравна организация констатира в доклад, че консумацията на алкохол от непълнолетните в Европа намалява, съобщи ТАСС. При все това СЗО пред...

Най-малко за средства за пиене са давали испанците - 0.8%. Но пък заради ценовите разлики алкохолът им е излязъл доста по-скъп - 5,5 млрд. евро. Италианците и гърците са заделяли еднакъв дял от бюджетите си, но едните са похарчили 9 млрд. евро, а другите - 1.

Най-солен им е излязъл алкохолът на германците - 23 млрд. евро. А най-малко са се охарчили исландците с 280 млн. евро.