НОВИНИ

На Йордановден студът не е фактор (ГАЛЕРИЯ)

Днешният празник през погледа на фотографския обектив.

bnt avatar logo
от Екатерина Велинова
13:20, 06.01.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас
йордановден студът фактор галерия

Християнският празник Богоявление беше отбелязан с тържествен ритуал в цялата страна. Ниските температури и ледените води не отказаха над 300 мъже да се съревновават по между си. Според църковния ритуал се хвърля кръст в най-близкия водоем, а този който го извади ще има късмет и здраве през цялата година.

За първи път с мъжко хоро над река Джерман десетки млади мъже отбелязаха празника и в Дупница. Харесали го от калоферци.

Кирил Чакъров: "Една държава, един народ без традиции и празници е обречен на изчезване."

В Пловдив, въпреки въведеното за първи път предварителното записване за участие в надпреварата, над 70 мъже участваха в ритуала по ваденето на кръста. Късметът споходи 38-годишния Стоян Ганев от Хасково, който от дълги години живее със семейството си в Пловдив и работи като международен шофьор.

Стоян Ганев: "За пети път скачам. За първи път го хващам. Чувството е неописуемо. Пожелавам си здраве на мен и на мен и на моите близки и на целия български народ."

Православни и католици празнуваха заедно Йордановден в Белене. В града живеят над три хиляди католици, а всеки трети брак е смесен. Щастливецът, който успя пръв да открие кръста във водите на Дунав е 16-годишният ученик Юлиан Бразов.

отец Паоло Кортези: "Ние католиците уважаваме празниците на православните и българските празници."
отец Трайчо: "Човешкият грях е разделил църквите на две, но ние, всички се молим вече хиляда години да бъдем заедно."

Във Варна най-младият участник в Богоявленската надпревара беше 10-годишният Александър Николаев. Той е шампион по кикбокс и е добре подготвен за скачането в студеното море.

Александър Николаев: "Вкъщи със студена вода се къпя и излзизам на снега по къса блузка, и така..."

С автомобил от 1936-та година кметът на Кърджали Хасан Азис и енорийският свещеник отец Петър поведоха Богоявленското шествие. Над 50 смелчаци, сред които и мюсюлмани, скочиха в ледените води на река Арда. Преподавателят по физическо и състезател по водна топка Величко Карабоюков се оказа най-подготвеният в надпреварата за кръста.

отец Петър: "Без човещина или без наша лична, човешка впряга към това да се запазват даденостите на нашия град може да пази Господ, да ни чака по-лошо."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
168 години от рождението на Христо Ботев (ГАЛЕРИЯ)
168 години от рождението на Христо Ботев (ГАЛЕРИЯ)
Обстановката по пътищата се нормализира, но на места има поледици
Обстановката по пътищата се нормализира, но на места има поледици