НОВИНИ

НАСА: Открити са 7 планети с размерите на Земята, на 3 от тях може да има живот

Открити са цели седем планети с размери, колкото на Земята, които обикалят около една звезда, съобщи тази вечер космическата агенция на специална пресконференция от централата си във Вашингтон. Вероятно е на 3 от планетите да има условия за наличие на вода, а оттам - и на живот.

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 22.02.2017 (обновена)
13997
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Звездата "Трапист-1" е на около 40 светлинни години от Земята. Три от планетите са на оптимално разстояние от звездата, за да имат течна вода на повърхността си, а това е условие за наличие на живот. Учените ще сканират атмосферите и за химически признаци за живот. За първи път нашата наука открива толкова много планети, които обикалят около една звезда, изтъква НАСА. Те са и много подходящи за по-нататъшно проучване. Откриването на "втора Земя" вече не е въпрос на "дали", а "кога", посочиха участниците в пресконференцията.

;

Седемте планети обикалят около звездата Трапист-1. Тя част от съзвездието Водолей и е на 40 светлинни години от Земята. Тъй като е по-малка и студена, в сравнение със Слънцето, вероятно на планетите има условия за наличие на вода, а оттам - и на живот. Учените ще изследват дали в атмосферите има химически признаци на живот.

Никол Луиз, астроном в Института по изследване на Космоса с телескоп в Балтимор: С помощта на космическия телескоп Хъбъл изследваме планетите от системата на Трапист 1, за да установим дали имат атмосфера, в която преобладават хидриди и хелий. Ако е така би било добре. Проучваме дали на тези планети да има вода.

Тъй като са извън нашата слънчева система, учените наричат тези планети екзопланети. За първи път науката открива толкова много планети, които обикалят около една звезда, изтъкна НАСА.

Томас Зубюхен, зам. администратор на Управление научни мисии, НАСА, Вашингтон: Откритието ни позволява да мислим, че откриването на втора Земя е не въпрос на "дали", а на "кога". Учените вярват, че около всяка звезда може да има една планета, нека са три, пет или седем. Можете да си представите колко много светове има някъде там, които имат шанс да станат обитаеми екосистеми и които можем да изследваме. Важното тук е значителна крачка напред в отговора на един от основните въпроси, поставяни от толкова много наши философи, които си задаваме и всички ние - Сами ли сме във Вселената?
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почистват коритото на езерото в парк “Бачиново”
Почистват коритото на езерото в парк “Бачиново”
Служебният кабинет одобри План за действие с 48 приоритета през 2017 г.
Служебният кабинет одобри План за действие с 48 приоритета през 2017 г.