Милиардерът Доналд Тръмп положи клетва като 45-ия американски президент. Церемонията около встъпването му в длъжност беше предавана на живо на news.bnt.bg. Вижте какво се случи по минути:

Live feed

19:53

Предстои традиционния военен парад, който ще се проведе по улиците на Вашингтон. Той ще завърши към полунощ българско време, като с него приключва и официалната част от предаването на властта.

19:38

Барак Обама и съпругата му Мишел напуснаха Белия дом.

19:29

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп и официалните лица напуснаха церемонията.

19:07

Доналд Тръмп в първата си реч като президент на Съединените щати:

"Днес започваме не просто предаване на властта, а предаване на властта от Вашингтон обратно на вас, народа. Този момент принадлежи на вас, на всички, събрали се и гледащи в цяла Америка. Това е нашият ден. Съединените щати е вашата страна! Въпросът е не дали властта е на народа, а дали се контролира от народа. 20 януари 2017г. е денят, в който властта се връща при вас, никой няма повече да бъде забравен. Вие станахте част от движение, каквото светът не е виждал досега. В центъра му стои убеждението, че държавата съществува, за да служи на гражданите и децата си. Това са справедливи искания на избирателите и народа. Америка на първо място! Америка на първо място! Трябва да защитим границите си, печалбите да отиват при нашите семейства, да не ни крадат работните места. Ще се боря за вас с всеки мой дъх и никога, никога няма да ви предам. Америка ще започне отново да печели, както никога досега! Ще си върнем работните места, границите, богатството и мечтите! Ще следваме два основни принципа: "Купувайте американски стоки" и "Наемайте американци!""


Тръмп се закани, че ще ликвидира ислямския тероризъм по света и ще изисква лоялност от чужденците, идващи в страната, защото така и американците ще преоткрият собствената си лоялност.


19:00

Доналд Тръмп положи клетва като президент на Съединените щати.

18:54

Майкъл Пенс положи клетва като вицепрезидент на Съединените щати.

18:28

Барак Обама и Доналд Тръмп пристигнаха на церемонията.

Снимка: БТА

18:22

Мишел Обама и Мелания Тръмп бяха официално представени на церемонията.

18:08

Децата на Доналд Тръмп бяха посрещнати от присъстващите на церемонията.

18:04

Семейство Тръмп и семейство Обама пристигнаха в Капитолия.

17:51

Барак Обама и Доналд Тръмп напуснаха Белия дом и се отправиха към Капитолия, където новоизбраният президент ще положи клетва.

17:23

Стотици хиляди се събират на площада пред Капитолия, за да проследят встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.

17:05

Президентът на Съединените щати Барак Обама благодари на американския народ, докато излизаше за последен път от Овалния кабинет в Белия дом.

Снимки:БТА

16:46

Избраният за президент Доналд Тръмп и Мелания Тръмп са посрещнати в Белия дом от държавния глава Барак Обама и съпругата му Мишел Обама.

Снимки:БТА

16:35

Доналд Тръмп се отправи към Белия дом, където ще се срещне с настоящия президент Барак Обама. Бъдещият държавен глава ще подпише административните документи предшестващи церемонията по встъпване в длъжност.

16:02

Доналд и Мелания Тръмп пристигнаха за църковната служба в църквата "Сейнт Джон", която се намира в близост до Белия дом. Бъдещата първа дама се появи в бледосин костюм на "Ралф Лорен". Медиите откриха паралел със стила на Жаклин Кенеди.


Снимка:БТА