НОВИНИ

НА ЖИВО по БНТ: Новогодишният концерт на Виенската филхармония

Каним Ви на традиционната новогодишна разходка из австрийската столица с великолепната музика на Щраус. Гледайте пряко от златната зала на Мюзикферайн във Виена Новогодишният концерт на Виенската филхармония с диригент Кристиан Тилеман по БНТ 1 от 12:15 часа!

живо бнт новогодишният концерт виенската филхармония
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 01.01.2019
7302
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Новогодишният концерт на Виенската филхармония се е превърнал в едно от най-големите събития в света на класическата музика. В началото той е организиран с цел да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната, но днес е сред символите на първия ден на Новата година.

Не случайно всеки детайл от събитието е изпипан до последна подробност. Флоралната украса е фантастична и представлява удоволствие за всички сетива. Дълги години цветята пристигаха от италианския град Сан Ремо, а от 2015 г. филхармонията си сътрудничи с виенските общински оранжерии. Украсяването започва още на 27 декември като близо 30 000 стръка цветя превръщат Златната зала в невероятен парк.

Неотделима част от Новогодишните концерти са балетните изпълнения, които се прожектират и в залата. Вече 27 години, по време на антракта в Златната зала на Музикферайн, телевизионните зрители от цял свят имат възможност да видят специално подготвен музикален филм. Филмът на 1 януари 2019 г. ще бъде посветен на 150-годишнината на Виенската щатсопера и представлява 24-минутно музикално пътешествие зад кулисите на операта.

Музиканти на Виенската филхармония заедно с артисти от операта ще свирят, пеят и танцуват в световноизвестния оперен театър и около него. За първи път в антракта ще звучат и оперни изпълнения. Звездите на Щатсопера Камила Нюлунд и Адриан Ерьод ще изпълнят дует от "Прилепът" на Йохан Щраус, а Даниела Фали и Рафаел Фингерлос ще бъдат Папагена и Папагено от „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Балетната трупа на операта е подготвила фрагменти от "Раймонда" на Александър Глазунов.

За първи път на диригентския пулт на Новогодишния концерт ще застане главният диригент на оркестъра на Саксонската държавна опера Кристиан Тилеман. Съвместната му работа с виенските филхармоници датира от 2000 г.

Новогодишният концерт на Виенската филхармония традиционно представя вечната музика на композиторите от семейство Щраус, а всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса "На хубавия син Дунав" и с "Радецки марш", при който публиката пляска в такт. Освен тях в програмата са включени и произведения на австрийските композитори Йозеф Хелмсбергер-младши и Карл Михаел Цирер.

Новогодишният концерт се излъчва от австрийската телевизия ORF и от над 90 телевизии на пет континента, а дискът със записа от концерта ще бъде пуснат в продажба на 7 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново на път: Спират камионите над 12 тона по магистралите
Отново на път: Спират камионите над 12 тона по магистралите
​Макрон обеща да продължи своите реформи през 2019 г.
​Макрон обеща да продължи своите реформи през 2019 г.