ХХIII-те Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг бяха открити с грандиозна церемония, която имахте възможността да гледате в пряко предаване по БНТ.

Феерия от звук, светлина и послания за мир на планетата отправиха организаторите на най-големия спортен форум. Олимпийският огън беше запален от Ю На Ким - шампионка във фигурното пързаляне от Ванкувър и сребърна медалистка от Сочи.

Българските спортисти, които ще ни представят са 21, а знаменосец в днешната церемония беше една от големите ни надежди за медал - сноубордистът Радослав Янков. Това е най-сериозното наше присъствие на зимни олимпийски игри след олимпиадата в Солт Лейк сити през 2002 г.


© БТА

БНТ ще излъчи на живо над 100 часа от Игрите. Утре в 14:30 Владимир Зографски ще участва във финала в ски-скока от малка шанца, а 5 биатлонистки ще стартират в спринта от 13:15.

На олимпийските игри в Пьонгчанг ще бъдат раздадени 102 комплекта медали в 15 спортни дисциплини. В състезанията ще вземат участие 2 925 състезатели от 92 държави. За първи път в историята на зимните олимпийски игри ще участват отбори на Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Косово и Нигерия.


© БТА
​Олимпийските отбори на Южна и Северна излязоха заедно под един флаг по време на церемонията, изобразяващ Корейския полуостров.
​Олимпийските отбори на Южна и Северна излязоха заедно под един флаг по време на церемонията, изобразяващ Корейския полуостров. © БТА

Девети февруари в програмата на БНТ HD ще бъде посветен и на паметна годишнина за българската спортна история: на този ден през 1998 г. Екатерина Дафовска печели единствения за момента златен олимпийски медал от зимни игри.

По този повод в 15:15 ч., веднага след откриването, зрителите на БНТ HD ще имат шанса да гледат отново запис на триумфа на Екатерина Дафовска в Нагано. Самата Дафовска ще бъде гост в предаването „Извън играта“, което е с начален час 17:00.

В специалното студио, посветено на игрите в Пьонгчанг - „Олимпийски върхове“ по БНТ 1 от 19:00 ч., зрителите ще видят и кадри от честването в родния град на знаменитата ни биатлонистка – Чепеларе.Снимки: БТА