НОВИНИ

На живо по БНТ: Военният ритуал по издигане на националното знаме на Царевец

Кулминацията на честванията по традиция ще се състои във Велико Търново. След празничната света литургия в църквата "Св. 40 мъченици" ще бъде извършен водосвет. Военният ритуал по издигане на националното знаме започва в 10,30 ч. на крепостта Царевец. БНТ ще ви направи свидетели на събитието в пряко предаване.Тържествената заря-проверка е в 20 часа.

живо бнт военният ритуал издигане националното знаме царевец
bnt avatar logo
от БНТ
06:24, 22.09.2016
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“ в Търново със специален манифест. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Честваме 108 години от обявяването на Независимостта на България
Честваме 108 години от обявяването на Независимостта на България
Марк Зукърбърг ще дари 3 милиарда долара за неутрализиране на всички болести
Марк Зукърбърг ще дари 3 милиарда долара за неутрализиране на всички болести