Папа Франциск отслужи неделна празнична света литургия на пл. "Княз Александър I Батенберг" в София. Това е най-голямото събитие от неговото апостолическо пътуване в България и Република Северна Македония.

Литургията е второто основно събитие със Светия отец в рамките на неговото Апостолическо пътуване у нас. Тя е традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, присъстваха много представители на властта, както и на другите вероизповедания. Всичките предвидени 1000 места за сядане бяха запълнени, а имаше и много правостоящи граждани – българи и чужденци, дошли да видят отблизо Светия отец. Всичко премина при изключително засилени мерки за сигурност.

Неделната литургия бе изключително тържествена и организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини. В нея участие взе и специален хор, съставен от най-добрите католически хористи в България. Светата литургия започна с обща изповед. „Братя, преди да отслужим светите тайни, да признаем греховете си“, призова папа Франциск в началото на службата.

„Да се смили над нас всемогъщият Бог и след като ни прости греховете, да ни въведе в живот вечен“, каза още в молитвата си Светият отец.

Цялата литургия на папа Франциск може да гледате ТУК

Папа Франциск пристигна в България

Папа Франциск пристигна в България

Папа Франциск пристигна на посещение в България. Апостолическото пътуване на главата на Римокатолическата църква ще продължи до 7 май в София и Раковс...