Около 150 данъчни декларации бяха подадени в НАП само до ранния следобед днес, часове след откриването на данъчната кампания тази година. От приходната агенция напомнят на гражданите, че могат да получат 5% отстъпка от дължимите налози, ако подадат декларациите си и платят задълженията си до 31 януари включително.

30 април е крайният срок за подаване на данъчни декларации тази година за доходи, получени през миналата 2018-та. Декларации не попълват хората, чиито доходи са само по трудов договор. Tази година за последен път декларациите освен по електронен път ще се подават в офисите на НАП и по пощата.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: През миналата година физическите лица са подали около 600 000 декларации, като приблизително 34% от тях са подадени по електронен път. Силно се надяваме, че през тази година имаме потенциала да направим така, че всяка втора данъчна декларация от граждани да бъде подадена онлайн.
Данъчната кампания за 2019 г. започва с 10 дни по-късно

Данъчната кампания за 2019 г. започва с 10 дни по-късно

Утре официално започва годишната кампания за деклариране на доходите за 2018 г., а приключи на 1 април. За първи път кампанията започва с 10 дни закъс...

За юридическите лица сроковете също не се променят. Декларациите трябва да бъдат подадени до 1 април по електронен път.

Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП: Тази година има и нови правила, така че в крайна сметка данъкът, който се внася да не бъде със стотинки, а да бъде със закръглен лев. Плащането остава със същите срокове до края на април, като възможността за плащане е по банков път, с пощенски записи и съответно през интернет.

От НАП напомниха, че до 31 март всички търговци трябва да разполагат с касови апарати, които да са в непрекъсната връзка с данъчните. От приходната агенция не смятат,че това ще затрудни бизнеса, въпреки възраженията на фирмите. Освен да сменят касовите апарати, търговците трябва да сменят и софтуера за управление на продажбите.

От агенцията днес съобщиха и за разпространението на фалшиви имейли от нейно име. Целта на измамниците е кражба на лична информация от интернет.