НОВИНИ

Начало на съдебен процес срещу представителя на Репортери без граници

Съдебен процес срещу представителя на Репортери без граници в Турция Ерол Йондероглу и други двама активисти, обвинени в "терористична пропаганда", бе открит днес в Истанбул, съобщи АФП.

начало съдебен процес представителя репортери без граници
bnt avatar logo
от БНТ
19:11, 08.11.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Йондероглу, журналистът Ахмет Несин и председателката на Фондацията за правата на човека Шебнем Корур Финджанджъ са съдебно преследвани по обвинение за участие в кампания за солидарност с прокюрдски вестник. Те рискуват да получат присъди затвор от 14 години.

Тримата бяха задържани през юни в продължение на десетина дни, а след това бяха освободени условно в очакване на процес срещу тях.

Журналистите са изложени на нарастващ съдебен натиск, все по-произволен, като се има предвид, че се намираме в период на извънредно положение. И в действителност ставаме свидетели в по-общ план на задушаване на гражданското общество и на правозащитните среди в Турция, заяви Йондероглу пред журналисти при явяването си в съда.

Мисля, че докато европейският идеал се отдалечава от Турция, властта залага на една по-затворена политика, страната се стреми да се затвори в себе си и това е изключително опасно за тези, които се борят за повече прозрачност, за повече справедливост и за повече независимост на критичните гласове в Турция, добави той.

Госпожа Финджанджъ критикува действията на едно правителство,"което се страхува от един телевизионен канал за деца, от едно списание за култура". Тя изтъкна, че "над 140 журналисти са изпратени в затвора и стотици печатни органи са закрити".

Арестът на 20 юни на Йондероглу предизвика вълна от протести в Турция и в чужбина. Организацията Репортери без граници поставя Турция на 151-во място от 180 страни в класацията си за свобода на словото за 2016 г.

Ислямо-консервативният режим на президента Реджеп Тайип Ердоган е обвиняван в опит да заглуши независимия печат в Турция и в засилване на ударите срещу медиите през последните месеци, особено след опита за преврат през юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС разшири списъка на санкционираните в Крим заради руската анексия
ЕС разшири списъка на санкционираните в Крим заради руската анексия
Мъж пострада при пожар във Варна
Мъж пострада при пожар във Варна