НОВИНИ

Началото на новата учебна година в Сливенския затвор

Шест първокласнички посрещнаха учебната година в женския затвор в Сливен. Ученичките там са общо 64. Те се обучават в 7 професионални квалификации. Учебната година година бе открита от министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Събитието предизвика много радост, но и сълзи у лишените от свобода.

bnt avatar logo
от Веселин Цветанов
06:44, 16.09.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Празничен ден при затворени врати. Решетки, огради, бодлива тел, изолация... Такава е обстановката в сливенския женски затвор. Тук лишените от свобода са по различни поводи, които са ги довели до едно и също място. Те не желаят да говорят за престъпленията си. Повечето не желаят да бъдат снимани. Вяра Костова от Варна се съгласи. Тя е в затвора от година и 7 месеца. Майка е на 3-годишно дете. Зад решетките тя страда за него и родителите си.

Вяра Костова – лишена от свобода: Тук си лишен от свобода не защото си в затвора, а защото си далеч от близките си. Съжалявам, че детето ми расте без мен, съжалявам че не мога да съм до майка си и баща си. Общо взето за много работи съжалявам. Искам да им кажа, че каквото е по моите сили да направя, да не го повтарям повече, ще го направя.

Зад личната драма в училището на затвора лишените от свобода намират поводи да се усмихнат. Постигат лични успехи, за които навън само са мечтали. За това пред камерите се похвали Суза Ахмед.

Суза Ахмед – лишена от свобода: За първи път тук седнах на компютър. Даде ми много извънкласни неща. Станах театрал и то добър. Играх в театър Сливен. Като главната героиня Султана от Железният светилник.

С такива противоречиви емоции започна учебната година в сливенския затвор. Там всеки четвърти е абсолютно неграмотен и училището има важна роля в престоя на затворничките. За да се подобрят и условията им на живот в момента тече основен ремонт на секторите за настаняване. Той трябва да приключи до края на годината.

Екатерина Захариева – министър на правосъдието: Целият проект е на стойност милион и 100 хиляди лева. Ще се създадат санитарни възли във всяко помещение . Ще се ремонтират основно и общите санитарни възли, ще се поставят и слънчеви панели. Т. е. мислим за енергийната ефективност.

В първият учебен ден лишените от свобода споделиха, че посещението на училището е по желание. Но има стимул за това, защото 16 учебни часа се зачитат за един работен ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Читалището в Сопот тъне в разруха
Читалището в Сопот тъне в разруха
Последен ден от учението по охраната на въздушното ни пространство
Последен ден от учението по охраната на въздушното ни пространство