НОВИНИ

Над 100 миньори от рудник "Бабино" остават под земята

Повече от денонощие над 100 миньори от рудник „Бабино" на мини „Бобов дол" са под земята. Колегите им от другите смени протестират пред сградата на администрацията.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:07, 12.10.2016
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

До този момент по всичко личи, че позициите и на двете страни се втвърдяват и засега не може да се говори за споразумение. Хората заявиха, че техните колеги, които са под земята са изразили готовност да останат там дори до петък и събота. Колегите на миньорите, които са пред администрацията събират пари за своите колеги, за да ги подпомогнат с храна и напитки. Те се оплакаха, че тук не са видели никакви на синдикатите и не чувстват никаква подкрепа.

По-рано днес успяхме да се свържем чрез телефонна връзка с миньорите под земята - вижте:

БНТ: Вие сте един от миньорите, който беше изкаран през нощта?

Георги Младенов: Високо кръвно имах...

БНТ: Колко часа изкарахте под земята?

- 14 часа.

БНТ: Можем ли да направим връзка с колегите долу?

- Ало здравейте, Таско се обажда. От БНТ искат информация от вас. Коцка ти ли си? - Давам ви репортера.

БНТ: Каква е обстановката долу, докога ще останете? От какво имате нужда?

- Питат от какво имате нужда. Вода и храна. Добре това предаваме. Как се чувстват хората? Момчета ние сме зад вас.

Йордан Пейчев - пенсионер от рудник "Бабино": Само да ви покажа как пазаруват миньорите. Ето това е всичко за баници на вересия. В 125-годишната история на мина "Бобов дол". 1891 г. е започнала работа. Това е едно от най-тежките положения. Говори се за затваряне на мината, въпреки че има доста руда вътре.

От администрацията на мини "Бобов дол" изпратиха Атанас Каптиев, който е началник на рудник "Бабино", за да помоли някои от хората които са тук да се качат горе и да разговарят с ръководството. Те обаче категорично отказаха. Техните искания са редовно получаване на заплати и редовно получаване на социалните придобивки, както и пълно обезщетение при съкращение.

;

Собственикът на мини "Бобов дол" е уведомил с писмо от тази утрин, че се отказва от вчерашното си намерението да прекрати концесионния договор за добив на въглища. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Държавата има възможност да осигури работа и преквалификация на миньорите, ако се стигне до съкращение - обяви социалният министър Зорница Русинова.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Последната проверка, която сме направили в рудника е от месец април 2016 г. Вчера в късния следобед получихме уведомление от страна на дружеството "Бобов дол - въгледобив", с което ни уведомяват, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатацията на това находище, тя смятат да преустановят дейността на рудника. Днес сутринта постъпи ново писмо, с което ни информира, че оттегля вчерашното си уведомление за преустановяване на дейността.
Зорница Русинова - министър на труда и социалната политика: Вчера сутринта в агенция по заетостта беше депозирано уведомление за масово уволнение на 650 човека. 150 от тях са пенсионери. За всички останали имаме възможност с обявените работни места в региона, например в Бюрото по труда в Дупница има около 150 свободни работни места, които отговарят на квалификацията. В Бюрото по труда в Кюстендил - също 50 човека имаме възможност още днес да бъдат назначени. За всички останали в рамките на националния бюджет и оперативната програма имаме възможност за квалификация.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оптимизиране или закриване на 40 от метеорологичните станции в страната?
Оптимизиране или закриване на 40 от метеорологичните станции в страната?
Наводнени къщи и мазета в добрички села
Наводнени къщи и мазета в добрички села