Броят на загиналите при силното земетресение в Еквадор достигна 272 души, а над 2500 са ранените. Това обяви президентът на страната Рафаел Кореа.

© AP / БТА

Трусът с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, станал край тихоокеанските брегове на страната в събота, беше най-мощният в Еквадор от 1979 година. Разрушени са много сгради, повредени са пътища и мостове, прекъснати са електропроводи. Властите обявиха извънредно положение и разположиха около 10 хиляди войници и 3500 полицаи в засегнатите райони. Вицепрезидентът потвърди сведенията за гибелта на 262 души.

Правосъдният министър Леди Сунига пък съобщи, че вследствие на сериозните щети, нанесени на затвор в провинция Манаби, са избягали близо 100 затворници. Около 30 души от избягалите вече са заловени, някои са се върнали доброволно. Продължава издирването на останалите. От съображения за сигурност в полуразрушения затвор са прекратени свижданията.

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа, който се намираше във Ватикана за конференция в момента на труса, пристигна обратно в страната късно снощи.