Над 1000 деца са изоставени през миналата година, сочи справка на Агенцията за социално подпомагане по запитване на БНТ. Близо половината от децата са изоставени още в родилния дом - 441. Районите с най-много изоставени деца през 2018 г. са Пловдив - 115, Стара Загора - 98 и София - град - 87.

До края на август на настоящата година институциите са работили по над 3000 случая по превенция на изоставянето на деца. Около една трета от тях са приключили успешно.

Социалните служби са работили и по 1300 случая по реинтеграция или връщане на децата в семействата им. Успешно приключила е работата по 275 случая.

По думите на социалния министър Бисер Петков, законодателни промени, инициирани с цел превенция на изоставянията, са срещнали обществена критика и протести. Министър Петков коментира в кои случаи рискът от изоставяне на дете е най-голям.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Този риск е най-голям в родилните домове, най-голям е в случаите, в които детето се ражда с някакви увреждания. И в този случай задачата на социалната система е наистина да приложи бързо, адекватно действие, с които да намали риска от изоставяне на това дете. Да убеди родителите, че трябва да се грижат, че това дете е тяхно.
Задържаха родителите на изоставено бебе в "Люлин"

Задържаха родителите на изоставено бебе в "Люлин"

Изоставено бебе е било открито снощи в столичния квартал "Люлин". Детето е на видима възраст около 6 месеца и е в добро здравословно състояние. Повече...