НОВИНИ

Над 1000 палестински затворници са започнали гладна стачка

Повече от хиляда палестинци, задържани в израелски затвори, започнаха днес колективна гладна стачка, каквато не е имало от години. Тя е по призив на осъдения на доживотен затвор водач на втората интифада Маруан Баргути, съобщи палестински представител, цитиран от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
11:39, 17.04.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света
1000 палестински затворници започнали гладна стачка

Около 1300 палестински затворници са започнали гладна стачка и броят им вероятно ще нарасне в следващите часове, заяви Иса Караки, представител на палестинската автономна власт.
Според информациите, с които разполагаме до момента, 1500 затворници отказват да се хранят в знак на протест срещу условията в затворите, каза пред АФП Амани Саранех, говорител на Клуба на палестинските затворници - неправителствена организация, занимаваща се с проблемите на затворниците в окупираните територии.
Говорителят на израелската затворническа управа Асаф Лабрати каза пред АФП, че 700 затворници са заявили вчера намерението си да започнат гладна стачка. Тази сутрин се проверява колко хора действително са спрели да се хранят.
Баргути, който излежава доживотна присъда в затвора Хадарим в Северен Израел и е голям съперник на палестинския президент Махмуд Абас в политическото движение Фатах, обясни в статия, изпратена на в. "Ню Йорк таймс", че стачката цели да сложи край на злоупотребите на затворническата управа.
"Израел е създал съдебна система на две скорости, съдебен апартейд, който гарантира безнаказаност за израелците, извършили престъпления срещу палестинци, който криминалиазира палестинското присъствие и съпротива", пише той. "Палестинските затворници биват измъчвани, подлагани на унизително и нечовешко отношение, за тях не се полагат медицински грижи, а някои са убивани в затвора", допълва Баргути.
В израелски затвори лежат над 6500 палестинци, включително 62 жени и 300 непълнолетни момичета и момчета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общината в Пловдив ще отпусне финансова помощ за талантливи деца
Общината в Пловдив ще отпусне финансова помощ за талантливи деца
Екс президентът Пак официално обвинена в получаване на подкупи
Екс президентът Пак официално обвинена в получаване на подкупи