НОВИНИ

Над 1000 туристи са посетили "Трапезица" в първия ден след реставрацията

Над 1000 туристи са посетили крепостта "Трапезица" в първия ден след откриването ѝ, съобщиха от пресцентъра на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Над 520 посетители са пожелали да се качат на историческия хълм с панормния асансьор, който е най-новата туристическа атракция в историческите маршрути на старата столица. Близо 530 са предпочели алтернативна екопътека до върха на крепостта.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:47, 24.09.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
1000 туристи посетили трапезица първия ден реставрацията

Първият посетител, ползвал панормния асансьор, е Силвия Петкучева от Сливен. За спомен тя е получила сувенири и исторически справочници, свързани с мястото на Трапезица в средновековната българска държава. Архитектурно-музейният резерват "Трапезица" във Велико Търново ще бъде отворен за посещение от 9,00 до 18,00 часа всеки ден. Панорамният асансьор ще работи във всички дни без понеделник, и в дни с температури над 35 градуса, под пет градуса и при обилни валежи и силни ветрове, припомниха от общината. Билетите варират от 6 до 26 лева, според броя на посетителите.

Историческият хълм е втората по значимост крепост в Средновековния период на Търновград. Съхранени, частично консервирани и реставрирани са 19 средновековни църкви. С последните проекти за социализация на крепостта достъпът до тях и до други археологически находки в рамките на крепостта е осигурен с новоизградени алеи и осветление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция е поискала от Фронтекс помощ за охрана на границите с Македония и Албания
Гърция е поискала от Фронтекс помощ за охрана на границите с Македония и Албания
Пожар гори в района на луковитските села Ъглен и Бежаново
Пожар гори в района на луковитските села Ъглен и Бежаново