НОВИНИ

Над 120 ученици участват в олимпиадата по експериментална физика

Над 120 ученици и 34-ма учители са се регистрирали за участие в четвъртото издание на олимпиадата по експериментална физика, която се организира днес във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това съобщи проф. Тодор Мишонов - председател на Софийския клон на Съюза на физиците в България.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:10, 23.04.2016
Чете се за: 00:32 мин.
Още
120 ученици участват олимпиадата експериментална физика

Регистрираните участници в олимпиадата са от България, Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и Русия, като форумът се организира заедно с Дружеството на македонските физици.

На олимпиадата се дава една експериментална задача с много на брой подусловия, обясни проф. Мишонов. Той отбеляза, че експерименталната постановка за днешната олимпиада е свързана с електромагнитните явления и светлината. Постановките от олимпиадата ще бъдат подарени на учениците и на техните учители, за да се използват в кабинетите по физика за подобряване на обучение по експериментална физика в училищата.

Олимпиадата по експериментална физика е уникална по своя характер и дава възможност на учениците да проявят творчески подход, сръчност, съобразителност и да демонстрират практически умения за осъществяване на експерименти в различни области на физиката и способност за обработка на експериментални данни. Физиката има огромно значение за развитие на високите технологии, а експериментът е в основата на всички естествени науки и технически приложения, което прави тази олимпиада незаменима за интелектуалното развитие на бъдещите млади учени на България, посочва проф. Тодор Мишонов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов вид канабис се появи в Албания
Нов вид канабис се появи в Албания
Барак Обама почете Шекспир в последния ден от визитата си в Лондон
Барак Обама почете Шекспир в последния ден от визитата си в Лондон