Повече от 1/3 от подадените сигнали към антикорупционната комисия вече са обработени - това стана ясно от отчета на институцията за направеното от началото на годината. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество е разгледала над 200 сигнала, много от които са срещу публични лица.

Антикорупционната комисия е внесла в съда 752 дела за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност от 3 милиарда лева.В края на миналата година е започнала и проверка на имотното състояние на осъдения окончателно в България, Италия и Румъния Евелин Банев-Брендо.

Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ: "Има запори на негова бивша съпруга и на нейната сестра. Вече имаме и отнемане на имуществo, внесен е и иск срещу тези лица. Срещу едното лице искът е на стойност 6 милиона и имаме и още един иск, който е за 22 милиона.

Разгледани са и два сигнала срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Проверките, обаче, са прекратени, защото не са открити несъответствия. От НАП са проверили доходите и разходите на Пеевски за период от 14 години, но отново всичко е било изрядно.

Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ: "Като дръпнем чертата, се оказва, че или господин Делян Славчев Пеевски е един от най-проверяваните и най-чисти хора в тази държава, или има много добри адвокати и много добри счетоводители. Ние работим с документи и доказателства. Документи и доказателства - никакви. Този човек сигурно е един от най-големите данъкоплатци в тази държава."

Сред другите проверени лица са Волен Сидеров, Петър Москов, Румен Овчаров и Цветан Цветанов,при тях също не са открити несъответствия между доходите и имуществото им. Все още се проверяват сигналите срещу бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева.

© снимка: БТА / АРХИВ