НОВИНИ

Над 1300 души с увреждания са започнали работа от началото на годината

Над 14 хиляди души с увреждания са регистрирани в бюрата по труда от началото на годината. Свободните работни места подходящи за тях са само 900. Данните са от справка на Агенцията по заетостта, подготвена за БНТ. Според тях, през първото тримесечие на 2017-та година работа са започнали над 1300 души с намалена работоспособност. Повечето са получили съдействие от бюрата по труда. Има и хора, които успяват да си намерят без помощ от институциите.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
08:11, 30.04.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Емилия Гегова, е с почти сто процента намалено зрение. 4 години работи по програма в бюрото по труда за хора със зрителни увреждания. Там преди около 2 години се запознава с директорката на финансова компания и получава предложение за работа в архива на фирмата.

Емилия Гегова
"Всъщност това ми е доста голяма слабост- работата с документация. Просто, това е че се случват по-бавно нещата като цяло, но се случват качествено. Това е важно за мен всъщност. "

Емилия смята,че е късметлийка, защото е сред малкото успели да се реализират извън общността на хората със зрителни уреждания.

Емилия Гегова
"Всичко хора с увреждания, без значение какви са - нека да опитват, да не се отказват, защото всеки човек си има място. И всеки ще намери, това което търси, стига да е достатъчно борбен и активен.

Освен Емилия, в други отдели на финансовата компания работят още двама души със зрителни увреждания.

Георги Маринов - изпълнителен директор на финансова компания
"В днешно време технологията позволява , хора с увреждания които преди неща не са можели да вършат, в момента напълно пълноценно да се реализират. Реално ние не обръщаме внимание на факта,че те са с увреждания. Те вършат съвсем нормална работа на пълен работен ден..

На непълен работен ден в банка, работи и Иво Стамов. Той е с детска церебрална парализа. Кандидатства за свободната позиция на кариерен форум преди 9 години.

Иво Стамов
"Не бих казал,че имам някакви трудности. Бих започнал и друга работа, бих опитал и самостоятелен бизнес. Въпроса е, че не ми се стои вкъщи затворен.

Хората с увреждания у нас са около 800 хиляди. Около 10 процента от тях са се реализирали на трудовия пазар, сочат данни от 2015-та година. Ситуацията може да се подобри с реформи в кодекса на труда и ТЕЛК-овете, твърдят от Агенцията за хората с увреждания.

Мично Коралски - председател на Агенцията за хората с увреждания
"Когато човек има решение на ТЕЛК, там да пише вид и степен на увреждане. Тъй като това,че човек е на инвалидна количка, въобще не му пречи да работи като юрист, като счетоводител. "

Според Коралски трябва да се засили и ролята на трудовите посредници при набиране на работа на хората с увреждания. По данни на Агенцията по заетостта през 2016-та в бюрата по труда са заявени над 2 хиляди места за хора с увреждания. Работа са започнали 6775 души. За реализацията на повечето от тях са съдействали бюрата по труда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилено остава полицейското присъствие в Македония
Засилено остава полицейското присъствие в Македония
Лек автомобил изгоря напълно снощи във Варна
Лек автомобил изгоря напълно снощи във Варна