НОВИНИ

Над 1,4 млрд. лв. са договорени по ОП „Иновации и конкурентоспособност“

Обявените средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, която се управлява от Министерството на икономиката, вече възлизат на 1.8 милиарда лева. Към момента се сключват по близо 2 договора на ден като подписаните вече са над 1500. Благодарение на програмата шанс да получат свежи пари имат все повече компании. Колко са успели да се възползват и какво предстои?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:27, 28.11.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Над 1 милиард и 400 милиона лева са договорени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, управлявана от Министерството на икономиката от стартирането й през 2015 г. досега. Една трета от парите вече дори са разплатени.

Александър Манолев, зам.-министър на икономиката: Това, което е постигнато към момента е над половин милиард лева в българските предприятия, директно в българската икономика или средно по 500 хиляди лева на ден са влизали в българския бизнес, което повишава в голяма степен конкурентоспособността на икономиката ни.

Изпълнението по някои от програмните оси дори надминава 200%, показват данните на икономическото министерство, което означава преизпълнение за инвестициите на предприятията.

Владимир Каролев, икономист: Нямаше такава палитра от мерки, това беше постигнато от този екип и наистина в момента има както се казва, за всеки по нещо.

Новата процедура, която предстои да бъде обявена от началото на следващия месец ще бъде в помощ на новостартиращите компании.

Александър Манолев, зам.-министър на икономиката: Програмата за предприемачество е предназначена за млади компании до две години - микро, макро и средни предприятия с иновативни, творчески идеи, за разработване на нови продукти, така че стартъпи, които ще бъдат финансирани в различни сектори.
;

Предимство както и досега по една част от програмата ще има за дружествата от Северозападна България като целта на икономическото министерство е чрез Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност, да насърчи бизнеса в най-изоставащият район на Европа.

Ивелина Пенева, директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“: През декември ще бъде обявена за ново обществено обсъждане, ще чакаме вашите коментари по предложения проект на процедурата. Общият бюджет е 67 млн. евро.

Допълнителен ресурс предвижда и Оперативната програма "Инициатива за Малки и средни предприятия", която отново е управлявана от Министерството на икономиката.

Калин Маринов, заместник-главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност”: Европейският ресурс, ангажиран от европейския фонд е в размер на 102 млн. евро, с допълнителни гаранции от европейската инвестиционна банка и европейския инвестиционен фонд.

Финансирането ще се осъществява през десетте банки партньори на инициативата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук разчита на изкуствения интелект в борбата със самоубийствата
Фейсбук разчита на изкуствения интелект в борбата със самоубийствата
Автобуси се движат с помощта на вятъра и слънцето в Коста Рика
Автобуси се движат с помощта на вятъра и слънцето в Коста Рика