Италианските депутати гласуваха повишаване на глобите за благотворителните организации, които спасяват мигранти и акостират в италиански пристанища. Глобите вече ще достигат до един милион евро. На фона на тази новина, Агенцията на ООН за бежанците потвърди, че във водите на Средиземно море са изчезнали повече от 100 мигранти.

Над 150 мигранти може би са загинали, след като дървената им лодка се преобръща. Трагедията се разиграва до брега на либийския град Хомс, на около 100 км от столицата Триполи. На лодката е имало около 250 души, включително жени и деца, а бреговата охрана успява да спаси едва половината от тях. Някои от оцелелите обвиняват Международната организация по миграцията.

Сабах Юсеф, суданка: Загубих седемгодишното си дете заради организацията, защото те не ни помагат, те не помагат на мигрантите! Изритаха ни и казаха на мен и децата да си вървим. Но защо?

Спасените мигранти са настанени временно в град Хомс. В Либия се оказват десетки мигранти и бежанци, които се опитват да достигнат европейския бряг, често с опасни и непригодни лодки.