НОВИНИ

Над 1500 души са си купили стаж за пенсия през 2018 г.

Над 1500 души са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж се е увеличила с около 15 лева.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:24, 13.10.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Веска Събева е председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Един от синовете и е диагностициран със заболяването на 4 години.

Веска Събева - председател на АРДЕ: Аз работех в БАН и тогава имаше шансове нали с опитите, с всичко това да бъда и вкъщи. За съжаление след това нещата се влошиха - беше много страшно и аз напуснах работа.

Веска не може да се пенсионира. Въпреки че е навършила възрастта преди няколко години не отговаря на условията, защото не и достига трудов стаж.

Веска Събева - председател на АРДЕ: Годините, в които съм гледала моя син не се признават за трудов стаж. Не мога да се пенсионирам, защото си гледам детето и съм отговорен родител.
;

Тя може да си закупи до пет години стаж, ако подаде заявление за пенсиониране.

Любомира Язаджиева - директор "Пенсии", НОИ: От тази възможност лицата могат да се възползват само след уведомяването от пенсионния орган колко е недостигащият стаж. Това решение трябва бързо да го вземат. Срокът за внасянето на вноски е 14 дни.

Цената за закупуване на един месец стаж в момента е около 101 лева. Ако не ви достига една година, ще трябва да внесете наведнъж над 1200 лева, а ако искате да си купите пет години, ще трябва да платите над 6 000 лева.

Мика Зайкова - експерт: За да надграждаш пенсията си трябва да е пълна., Тоест трябва да си купиш стажа или да продължиш да работиш преди да подадеш документи за пенсиониране.
;

По всяко време хората с висше и полувисше образование могат да си купят стаж до пет години за периода, в който са следвали.

Любомира Язаджиева - директор "Пенсии", НОИ: Много лица предпочитат да закупят периодите на образованието с и- висше, полувисше, доктарантура в едни по-ранни периоди, тъй като те могат да направят това с един по-нисък размер на вноската.

Цената за месец стаж се повишава с увеличаването на минималния осигурителен доход. За първите 6 месеца на годината в бюджета за пенсии са постъпили около 5 милиона лева от закупен стаж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският бюджет за кохезионна политика и българският дял
Европейският бюджет за кохезионна политика и българският дял
Частен съдебен изпълнител продава къщата на Яворов
Частен съдебен изпълнител продава къщата на Яворов