НОВИНИ

Над 1600 души са се регистрирали като кандидати за президентския пост в Иран

Днес приключи регистрацията на кандидатите за президентските избори в Иран, насрочени за 19 май, предаде ТАСС. Според данните, публикувани от министерството на вътрешните работи, в края на регистрационната кампания, продължила пет дни, удостоверения за кандидати са получили 1636 души - 1499 мъже и 137 жени.

bnt avatar logo
от БТА
21:26, 15.04.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
1600 души регистрирали кандидати президентския пост иран

Едни от последните регистрирали се са кметът на столицата Техеран Мохамад Багер Галибаф и първият вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири. Вчера в предизборната надпревара се включиха двама безспорни фаворити - действащият президент Хасан Рохани и кандидатът на алианса на консервативни партии "Народен фронт на революционните сили" Ебрахим Раиси. Очаква се битката за президентския пост да бъде именно между тях, отбелязва ТАСС.

В близките дни Съветът на пазителите, в който влизат представители на висшето шиитско духовенство и ислямски юристи, ще разгледа всичките кандидатури. Практиката от минали президентски кампании сочи, че голямото мнозинство кандидатури ще бъдат отхвърлени. За участие в предизборната кампания ще бъдат допуснати само най-достойните политици.

За победа на вота е необходимо кандидатът да събере 50 процента плюс един глас. Ако никой от утвърдените от Съвета на пазителите не премине този праг, то тогава ще бъде организиран втори тур. За него ще се класират само двамата претенденти, които са получили най-голяма подкрепа на първия тур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загиналите при самоубийствения атентат срещу евакуиращи се сирийци вече са 43
Загиналите при самоубийствения атентат срещу евакуиращи се сирийци вече са 43
Стотици мигранти са били спасени в Средиземно море през последните дни
Стотици мигранти са били спасени в Средиземно море през последните дни