По неофициални данни на първия тур на президентските избори в 35-те изборни секции в Турция са гласували общо около 29 хиляди изселници. Според данни на федерацията на балканските изселници Балгьоч общо 18 867 изселници са упражнили право на вот в изборните секции в Истанбул и Бурса /7 в Истанбул и 6 в Бурса/.

Подкрепеният от ДПС независим кандидат Пламен Орешарски като цяло води в изборната надпревара, като за него са подадени около 11 800 гласа спрямо малко над 7000 за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, подкрепена от другата формация на българските турци - ДОСТ.

В района на Бурса обаче преднина държи кандидатът на ГЕРБ Цачева с 3259 срещу 2821 бюлетини за независимия кандидат Орешарски.

В Истанбул най-активно е протекло гласуването в единствената секция на населения компактно с изселници квартал Авджълар. Там правото си на вот са упражнили 1175 души. Масово участие на избиратели е било регистрирано и в истанбулските квартали Есенюрт, където са гласували 1000 души, Байрампаша (около 750), Картал (600). В генералното консулство на Република България са гласували около 300 души.

Председателят на най-голямата изселническа асоциация - Федерацията на балканските турци в Бурса - д-р Юксел Йозкан критикува намаляването на броя на секциите в Турция, което по думите му е довело до хаос и напрежение и е попречило на много гласоподаватели да упражнят правото си на вот. Той предупреди, че възнамеряват да отнесат към европейските институции въпроса за орязването на избирателни секции и забраната за говорене на турски език в секциите в Турция. Йозкан призова българските евродепутати да се намесят срещу кампанията, която според него се води от политическите партии в България по отношения на вота на българските изселници в Турция.