Повече от 180 врачани ще участват в 72-ия Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй-Околчица", който тръгва утре сутринта от брега на Дунав край Козлодуй.

© Любомира Филипова / БТА

По традиция кметът на Враца и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов заедно с областния управител Малина Николова изпратиха днес туристическите групи от общината, които ще се присъединят към останалите участници в най-голямата туристическа проява в страната.

"Днес всеки от вас приема дълга да бъде част от паметните стъпки, довели до Освобождението на България", обърна се към походниците Калин Каменов. Той им пожела, изминавайки пътя на Ботевите четници от Козлодуй до Околчица, да научат нови истории за техния подвиг, за да бъде съхранена в сърцата паметта за героичните събития от май 1876 година.

Церемонията по изпращането на групите от общината започна с изпълнение на баладата "Хаджи Димитър" и рапорт на ръководителя Националния поход "По стъпките на Ботевата чета" Евгени Филипов. Повече от 1160 ученици, студенти и граждани ще преминат над 100 километра по стъпките на героичната чета по трасето на Мемориалния комплекс "Ботев път", каза в приветствието си към походниците областният управител Малина Николова. Двамата с кмета на Враца подариха по традиция по китка здравец на групите. Отслужен бе и водосвет за успех и благополучие по време на туристическата проява.

След поднасянето на венци и цветя пред паметника на поета и революционер, походниците се отправиха към Козлодуй, където заедно с останалите групи от цялата страна ще участват в тържествения митинг-проверка по повод 142-годишнината от слизането на Ботевата чета на родния бряг. Преди това председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, почетен патрон на националния туристически поход, ще го открие официално.