НОВИНИ

Рекорден брой пациенти са потърсили помощ в „Пирогов” по празниците

Дежурството в дните по Великденските празници за пироговските екипи беше тежко, съобщават от лечебното заведение. Над 1830 пострадали се обърнаха за помощ към Спешното на „Пирогов” през почивните дни около Великден или това са с близо 400 повече пациенти за последните 4 години. На близо 240 се е наложило да останат за болнично лечение, като 10 от тях са неосигурени.

рекорден брой пациенти потърсили помощ пирогов празниците
bnt avatar logo
от БНТ
11:09, 09.04.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Освен пациентите от цяла София и околните населени места, дежурните пироговски екипи са се погрижили и за над 50 тежко пострадали от различни части на България. Те са били преведени за лечение в университетската спешна болница, тъй като има капациетет да поеме най-тежките случаи в страната, отчитат дежурните екипи.

Пироговските медици са се погрижили и за 474 деца, имащи нужда от лекарска помощ по празниците, като на 41 от тях им се е наложило да посрещнат Великден в „Пирогов”. Съпоставено с преди 4 години – наблюдаваме нарастване – близо 130 малки пациенти повече са преминали пред Детското спешно.

През пироговските противошокови зали – за възрастни и за деца, са преминали близо 30 много тежки случая. Това са много тежки пациенти, при които е необходимо комплексно лечение и лекари от няколко специалности, а диагностицирането налага високоспециализирани изследвания.
Тежко е било и за дежурните в пироговските реанимации – там се борят за живота на 50 пациенти, от които 4 са деца.

Традиционно натоварени са травматологичния, неврохирургичния, токсикологичния и хирургичния кабинет. Пострадали от ПТП-та, мотористи и височинни травми изпълниха травтологичния и неврохирургичен спешен кабинет. Много случаи на алегични реакции пък потърсиха помощ в спешния токсикологичн кабинет, за щастие няма приети деца, употребили алкохол, през хирургията преминаха пациети, които са с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна залесяването на опожарените гори над Кресна
Започна залесяването на опожарените гори над Кресна
В Денят започва: Любомир Кючуков и Бисерка Бенишева за победата на Орбан
В "Денят започва": Любомир Кючуков и Бисерка Бенишева за победата на Орбан