НОВИНИ

Над 200 000 автомобила напускат София в следващите часове

Повече от 200 000 автомобила ще напуснат София тази вечер и утре сутрин - преди празниците. Най-интензивен трафик се очаква по автомагистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и главния път за Кулата. 180 екипа на КАТ ще следят за безопасното движение и ще регулират трафика в час пик. Отделно други 40 ще спират тежкотоварните автомобили заради въведеното ограничение за движение.

Александър Марков
от Александър Марков Диана Тодорова
20:30, 28.04.2016
Чете се за: 02:42 мин.
У нас

Голямото предпразнично пътуване започна. След като гласуваха Изборния кодекс, и депутатите, като всички други столичани, явно побързаха да се качат на колите и потеглиха към страната.


;

Днес беше открита и Северната скоростна тангента на София от премиера Бойко Борисов, регионалният министър Лиляна Павлова и шефът на АПИ Лазар Лазаров. През декември бяха пуснати 13 км. от скоростния път, днес готови за движение са и останалите 3,5.


;

Скоростното шосе свързва Западната дъга на софийския Околовръстен път с Ботевградско шосе и АМ "Хемус". Проектната скорост тук е 120 км/час, има шест ленти за движение, по три във всяка посока, и свързва града с всички автомагистрали в един пръстен.


;

Иначе голямото празнично пътуване започна още в по-ранните следобедни часове, стотици хиляди напускат столицата. Най-критичните места са изходите на София, където, обаче, Пътна полиция е разположила екипи, които да регулират движението. Пътни полицаи има и на всяко възлово кръстовище. По последна информация, натоварен е трафикът по всички автомагистрали. Така ще бъде до утре на обяд.


;

Заради пропадане на част от трасето на АМ "Хемус", по-рано днес се образуваха задръствания при 42-ия км в посока Варна. Трафикът бе отбит само в изпреварващата лента. Все пак, по-късно през деня движението бързо бе възстановено.


;

За да се облекчи трафикът на изходите на София, на прохода Владая до 20 ч. е в сила т.нар. "реверсивно движение". В посока Перник имаше две ленти за движение от 14-20 ч. Утре също ще има две - от 8 до 14 ч. И на 1 май в обратната посока.


;

За да не запушват трафика, АПИ и МВР въвеждат ограничение и за движението на ТИР-ове по пътищата на страната. Забранява се движението на ТИР-ове по автомагистралите, пътят Видин-Ботевград, Благоевград-Кулата, Велико Търново-Шумен, Калотина-Капитан Андреево, Околовръстния път на София, Пловдив-Смолян, Бургас-Царево.


;

Забраната важи днес и утре в определени часови интервали.

;
Комисар Бойко Рановски - началник на "Пътна полиция" - ГДНП: "Забраната ще важи от 16.00 до 20.00 часа по автомагистралите, първокласните пътища и част от второкласните. Преди и по време на празниците ремонтните дейности по републиканската пътна мрежа са ограничени до минимум. Около 40 000 румънски туристи се очакват в България. Ще им бъдат раздавани брошури с информация за обходни маршрути и GPS-координати, за да се избегне преминаването по магистралата за Варна и Аспаруховия мост, който е в ремонт. Мобилизирани са допълнителни екипи на Пътна полиция. Всеки да прецени времето, когато ще тръгне, по-добре е да се тръгне в светлата част, зависи от дестинацията, да е отпочинал, да няма излишни предпоставки за ПТП. При такова голямо пътуване няма начин да не се образуват опашки, тапи на някои места. Екипите ни ще са разположени да подпомагат движението, не толкова да контролират, но и гражданите трябва да бъдат търпеливи и внимателни. Ще има полицаи в основните направления към магистралите "Тракия", "Хемус", към "Перник" и "Калотина", ще има полицейски служители на всяко възлово кръстовище".


;

През празничните дни, особено в късните часове, полицаите ще правят и засилени проверки за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Тревожна тенденция отчете комисар Рановски. При направените тестове близо две трети показват, че водачите са под въздействието на дрога.

;
Комисар Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция": "Нещата са, поне за мен, стресиращи. В Пазарджик от 30 проби - 20 положителни теста. В Бургас положението е подобно. От 70 проби - 50 положителни. Явно проблемът, който вече имат в западните държави - при тях проблемът е повече с наркотичните вещества отколкото с алкохола - ще дойде и при нас".


;

В следващите дни се чакат и 40 000 румънски автомобила да влязат в България през Дунав мост на Русе, Силистра, Кардам и Дуранкулак.


;

Вече се образуваха километрични опашки от камиони и автомобили днес на Дунав мост при Русе. Заради предстоящите Великденски празници през граничния пункт от Румъния за България преминават пет пъти повече превозни средства от обикновено. 70% от преминаващите през Дунав мост се насочват към Гърция, но останалите - към Черноморието ни.


;

За да избегнат Варна и ремонта на Аспаруховия мост, от АПИ и МВР предлагат няколко алтернативни маршрута. Единият минава през Ришкия проход, оттам Карнобат, Айтос до Слънчев бряг. А влизащите от Силистра, Кардам и Дуранкулак - могат да минат през Аксаков, Провадия, Старо Оряхово и Бяла.


;

Натоварен е и трафикът в област Благоевград. Най-интензивно е движението по главен път Е-79 в участъка от Благоевград до граничен пункт Кулата и по Автомагистрала Струма. Още в следобедните часове се засили трафикът и по пътя за Банско. Никъде обаче не са се образували колони и задръствания. По най-натоварените участъци има засилено полицейско присъствие. От полицията в Благоевград казаха, че е създадена необходимата организация за осигуряване безопасността на пътуващите, планирано е и провеждане на специализирани операции. Очаква се трафикът да бъде най-интензивен утре до обяд, както и в последния от поредицата почивни дни. И не на последно място - експертите призовават за пореден път да шофирате внимателно, за да стигнете живи и здрави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичани дариха 12 тона дрехи в специалните контейнери
Столичани дариха 12 тона дрехи в специалните контейнери
Заедно към добро с учениците от 120 училище в София
Заедно към добро с учениците от 120 училище в София