НОВИНИ

Над 200 държави се договориха как да спазват Парижкото споразумение за климата

След повече от две седмици на напрегнати преговори в полския град Катовице представители на близо 200 държави приеха подробни правила за прилагане на Парижкото споразумение за климата. С него се цели ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса над прединдустриалните нива на средните температури.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:50, 16.12.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Конференцията в миньорския град Катовице започна ден по-рано от предвиденото и завърши с повече от денонощие по-късно. Постигнатите договорености са далеч от задоволителни за застрашените от природни катаклизми бедни държави, но за големите производители на изкопаеми енергийни източници и някои странични наблюдатели успех може да се нарече самото спасяване на Парижкото споразумение за климата.

Михал Куртика, председател на конференцията за климата: Не е лесно да се постигне съгласие върху толкова специфично технически документ. Всяка крачка напред е голямо постижение, а вие направихте хиляда малки крачки напред заедно. Може да се гордеете.
;

Договорените процедури за изпълнение на Парижкото споразумение са изложени на 156 страници. В тях липсва твърд ангажимент за допълнително ограничаване на парниковите емисии. Както и мерки за подобряване на отчетността при наблюдението на квотите за въглеродните емисии. Това остана за договаряне на следващ етап.

Хюсеин Рашид Хасан, министър на околната среда на Малдивите: Днешното решение всъщност не решава нищо. Трябва да се договорим за нещо практично и амбициозно - драстично да намалим емисиите.

Малдивите и другите най-застрашени от климатичните промени все още нямат яснота кой и как ще осигури и разпредели договорените още в Париж 100 милиарда долара годишно за финансиране на мерките срещу глобалното затопляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джип тегли автобус на столичния градски транспорт
Джип тегли автобус на столичния градски транспорт
Протест в подкрепа на отстранения от длъжност лекар на годината в Сандански
Протест в подкрепа на отстранения от длъжност лекар на годината в Сандански