НОВИНИ

​Над 200 души за заминали от Германия, за да воюват срещу "Ислямска държава"​

Над 200 души са напуснали от 2013 г. Германия, за да воюват като доброволци срещу "Ислямска държава" на страната на кюрдските милиции в Сирия и Ирак, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
18:49, 10.04.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
​над 200 души заминали германия воюват ислямска държава​

От общо 204-има заминали, 69 имат германски паспорт. Половината от тях вече са се върнали в Германия, като от завърналите се 43-има имат германски паспорт.

Доброволците, подобно на стотици други чужденци, са се присъединили към Кюрдските сили за защита на народа, които са част от арабсо-кюрдската коалиция Демократични сирийски сили, подкрепяна от САЩ, но смятана за терористична организация от Турция.

Трима от доброволците, отишли в Ирак и Сирия, са загинали в сражения. Сред тях е и германецът Антон Лешек, убит през ноември при турска бомбардировка, която според турски представители е била част от ударите на международната антиджихадистка коалиция.

По повод на смъртта му германската депутатка Ула Йелпке от радикалните Леви определи като скандален факта, че Берлин не е поискал сметка от турската армия за този въздушен удар по кюрдски позиции в Сирия.

Отношенията между Турция и Германия, две страни членки на НАТО и партньори по мигрантския проблем, са обтегнати от лятото на 2016 г. Берлин се безпокои от кампанията на турския президент Реджеп Ердоган в родината му и дори в Европа за засилване на правомощията му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца изработват благотворително великденски картички в помощ на болни връстници
Деца изработват благотворително великденски картички в помощ на болни връстници
Водолази възстановяват пробойните на руския танкер
Водолази възстановяват пробойните на руския танкер