Над 200 военнослужещи от специалните части на армиите от 9 страни от Югоизточна Европа от няколко дни демонстрират своите възможности на учебния полигон Ново село. Днес е заключителният етап от учението с въздушната подкрепа на силите на САЩ.

Бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68 бригада, Специални сили: Основните цели на учението са съобразени с това, че силите за специални операции днес в съвременните реалности са най-ефикасното средство за противодействие на съвременните рискови заплахи. Затова по време на подготовката се обработват елементи на основните мисии на силите за специални операции, които пряко са насочени за противодействие на терористичните заплахи или ликвидиране на последствията от тероризъм.

На заключителния етап ще бъдат показани парашутни скокове за въвеждане на групи от Силите за специални операции за изпълнение на мисията специално разузнаване. Ще бъдат демонстрирани способности по неутрализиране на терористични лидери, освобождаване на заложници в населено място, действие на силите при специални операции при въздействие от противник при враждебна среда и медицинска евакуация по въздушен способ.

Той спомена и проблемите на армията, като открои, че е необходима нова екипировка и системи за защити, съвременни прибори за разузнаване, за нощно виждане.

Отбеляза, че за последните години има подобрение по отношение на парашутно-десантната подготовка получихме съвременни парашутно-десантни системи, като последната партида пристигна преди месец. Получихме и ново - комуникационно-информационно осигуряване. Автомобилната техника обаче е проблемна, а е особено важна за нас.

Няма да бъдат създадени никакви нови щабове на никакви нива, каза бригаден генерал Матеев.

Бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68 бригада, Специални сили: Командването на Силите за специални операции ще бъде дислоцирано в Пловдив. Всички промени ще бъдат категорично насочени към увеличаване на бойните способности на Силите за специални операции, повишаване на личния състав на бойните формирования в качествено и количествено отношение и географско разпределение на силите за спецоперации.

Вижте целия разговор във видеото.