Столичната община планира да похарчи повече пари за сметосъбиране, сметоизвозване и за почистване на София. Зам.-кметът по екология Йоана Христова съобщи, че за догодина са заделени повече от 217 млн. лв., като това е с повече от 5% в сравнение с тази. Такса смет за столичани няма да се повишава.

С 83% повече улици ще бъдат мити с машини в София през 2020 г. А със 7 на сто е повишението за машинно метене на улици.Това става ясно от план-сметката за чистотата на столичния град за догодина.

Средствата за зимно почистване остават същите - 17 млн. лв. С 1 млн. лв. се увеличават парите за поддръжката на пътната мрежа в парк Витоша и Южната дъга.

От столичната община обещават, че от догодина ще се почистват не само основните булеварди, но машините ще навлизат навътре в кварталите. И Всичко това е част от мерките за опазване чистотата на атмосферния въздух в столицата.

Йоана Христова, зам.-кмет по екологията: За чистотата на въздуха ще се увеличи миенето, засаждането на дървета. С 200 000 лева се увеличава биологичната поддръжка на междублоковите пространства.

До месец - два ще приключи процедурата за избор на сметопочистващи фирми. Към тях ще има завишени изисквания, като например по-често събиране на битовите отпадъци. От столичния инспекторат съобщиха, че от началото на ноември вече има глобени фирми за некачествено събиране на падналите листа, общо с 50 000 лева.

Петър Николов, зам.- директор на Столичния инспекторат: Ще се справим, да. Знаете, че контролът е 24 часов. Миенето е и дневна, и нощна смяна и задължително се контролира от инспектори.

За да бъде още по-ефективна работата им, от догодина се планира увеличение на заплатите на инспекторите.

А на въпрос какво се случва с ремонта в Западния парк в София, от общината отговориха, че проектантът е бил сменен, сега се отстраняват грешките от проекта. През лятото на следващата година ремонтът на Западен парк щял да приключи.