НОВИНИ

Над 220 жертви на земетресението в Мексико

До момента са потвърдени 225 загинали при мощното земетресение с магнитуд 7,1 по Рихтер, което вчера разтърси централната част на Мексико. Силно засегнати са столицата Мексико Сити и щатовете Пуебла и Морелос. Трусът срина училище, а под руините му загинаха 21 деца и петима възрастни. Щетите от бедствието тепърва ще се изчисляват. Страната още се съвзема от още по-мощния трус в началото на месеца, при който загинаха над 90 души.

220 жертви земетресението мексико
bnt avatar logo
от БНТ
22:50, 20.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Преди да се осъзнае изгубеното и да се изчисляват щети, в Мексико все още текат часове на надежда, че мнозина погребани под руините хора ще оцелеят. Особено в полусрутеното училище "Енрике Ребсамен" в Мексико Сити, където учат деца на възраст от 3 -14 години.

Докато близките се надяват, стотици военни, полицаи и доброволци трескаво търсят хора. Използват се кучета и специализирано оборудване. Много оцелели деца се преживели тежки моменти.

-момче: Част от структурата се срина и ни отряза изхода. Трябваше да се покатерим по една стена, за да ни извадят.

Повечето жители на 20-милионната столица прекараха нощта на улицата. Доброволци раздаваха храна и вода в палаткови лагери. Мощният трус срути десетки сгради тук и в други градове в централно Мексико. Властите призовават хората да не затрудняват спасителните работи.

- мъж - Хората помагат, показват много солидарност. Моля ви, ако не е нужно, не напускайте дома си, за да могат спасителните екипи да се придвижват по-бързо.

Голяма част от засегнатите зони са без електричество. Заради скъсани газопроводи, на места са избухнали пожари. Много хора са настанени във временни убежища. Страни от цял свят и организации, в това число и ЕС, предложиха помощ на мексиканските власти. Според местни медии, вече са пристигнали помощи от Панама, Израел и Чили.

Трусът стана в ранния следобед местно време вчера, малко след тренировка за реакция при земетресения в Мексико Сити. На същия ден преди 32 години мексиканската столица беше буквално срината от още по-разрушително земетресение, при което загинаха около 10 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев отговори на призива на Борисов да говорят лично за ГРИПЕН-ите
Румен Радев отговори на призива на Борисов да говорят лично за "ГРИПЕН"-ите
Пуерто Рико остана без електричество след урагана Мария
Пуерто Рико остана без електричество след урагана "Мария"