НОВИНИ

Над 250 са жертвите при самолетната катастрофа в Алжир

Жертвите на самолетната катастрофа в Алжир са 257 души, съобщи алжирското министерство на отбраната. Няма данни за оцелели. Военния самолет ИЛ-76 тази сутрин се разби при излитане на 30 км от столицата Алжир. Причините за катастрофата тепърва ще се разследват.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:15, 11.04.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Военният самолет ИЛ-76 катастрофира около 8 ч. сутринта местно време - минути след излитане от базата Буфарик на алжирските ВВС. Машината, изпълняваща полет за западния град Бешар, се разби в поле до самото летище и избухна в пламъци. Информацията беше оскъдна, но алжирски телевизии показаха кадри от горящия самолет и гъстия дим над полето.

Десетки линейки и пожарни коли с виещи сирени се стекоха към отломките от самолета, предаде фотограф на Франс прес от мястото, където работеха десетки спасители. По данни на алжирското министерство на отбраната на борда е имало 10-членен екипаж, повечето пътници са били военни и членове на техните семейства. Съобщава се, че сред загиналите са 26 души от Фронта Полисарио. Подкрепяното от Алжир движение се бори за независимост на Западна Сахара - оспорвана територия, анексирана от Мароко.

;

Последната тежка авиокатастрофа в Алжир стана през февруари 2014 г. Военно-транспортен самолет С-130 „Херкулес“ се разби по време на снежна буря. Загинаха 77 души.

Днешната катастрофа ще се разследва от комисия, по нареждане на началника на генералния щаб на алжирската армия.


Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до своя колега президента на Алжирската демократична република Абделазиз Бутефлика след трагичната самолетна катастрофа.

От името на българския народ и от свое име президентът Радев изразява съпричастност към болката и скръбта на семействата и близките на загиналите, съобщиха от президентската администрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Желяз Андреев беше пуснат от ареста с най-леката мярка „подписка“
Желяз Андреев беше пуснат от ареста с най-леката мярка „подписка“
Сръбски военен самолет се разби при тренировъчен полет, единият пилот загина
Сръбски военен самолет се разби при тренировъчен полет, единият пилот загина