НОВИНИ

Пострадали от наводнението в Бисер съдят държавата за над 2 млн. лева

Над 30 граждански дела с искове за над 2 милиона лева са заведени от потърпевши от наводнението в село Бисер в Софийския градски съд. Те са срещу Община Харманли и Министерството на отбраната. В исковете се твърди, че заради бездействието им се е стигнало до трагедията, при която загинаха 8 души.

bnt avatar logo
от БНТ
19:54, 31.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

57-годишният Славей Стоянов е един от ищците. Преди наводнението е теглил заем и е купил къща на 2 етажа. Сега Славей е завел иск за 55 хиляди лева.

Славей Стоянов, жител на село Бисер: 55 хиляди лева съм завел иск, вътре ми отпускат 10 -15 хиляди лева за щети, горе -долу стават към 65-70 хиляди лева с щетите с всичкото, тя къщата ми струваше 40 хиляди лева празна. Почнах да взимам перална, баня си направих горе, всичко аз си го правя.Тя ми излезе 80-хиляди тази къща.

Според ищците вината за пропукването на стената на язовир "Иваново" изцяло е на Община Харманли.

Йосиф Тодоров, жител на село Бисер: Изцяло нови вината за удавените хора община Харманли. Изцяло. Сега може да са подавали сигнал към областни и басейнови дирекции, но в конкретния случай да знаеш ти като кмет на община, че язовирът е заледен, че прехвърля стената. Това е насипна стена има там умни глави, много добре знаят, че когато една насипна стена прехвърли, водата почна да я рови няма къде да иде ще се скъса, няма къде да иди.

2 от делата са заведени още през 2015-а, а останалите - този февруари, дни преди да изтече срокът на давност. Преди наводнението между община Харманли и министерството на отбраната е имало спор за собствеността на язовира. На практика на през февруари 2012-а, язовирът не е имал собственик и за това бившият областен управител Ирена Узунова е била сезирана неведнъж. На 19 юли срещу нея беше повдигнато обвинение за неизпълнение на служебните задължения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Художникът Христо Йотов представя своя изложба във Варна
Художникът Христо Йотов представя своя изложба във Варна
Скална маса затрупа мъж в Пирин
Скална маса затрупа мъж в Пирин