Над 30 % от учениците в седми клас не са наясно в каква професия биха искали да се развият. Данните са от проучване на Образователно-индустриалния борд в Пловдив. Той работи вече трета година с училищата и бизнеса, за да популяризира възможностите за ранно кариерно развитие на децата. Така индустриалните предприятия в региона могат да бъдат захранвани от млади и добре подготвени кадри.

Пловдив

От началото на годината до сега близо 260 ученици от Пловдив са посетили производствените предприятия в района, за да се запознаят отблизо с технологичния процес, а други 163 са гостували на професионални гимназии.

Весислав Илиев, Образователно-индустриален борд- Пловдив: "Тази година 12 предприятия се включиха в борда, организирахме 17 учебни групи, които посетиха на място, запознаха се с различните кариерни пътища".

От Образователно-индустриалния борд са притеснени, че голяма част от седмокласниците не са наясно как ще продължат образованието си.

Весислав Илиев, Образователно- индустриален борд: "Те все още нямат идея какво искат да учат, а по отношение на професия и кариерно развитие дори не можем да говорим".

Според експерти заетите работни места в индустрията за района на Пловдив ще продължават да се увеличават, ще расте и нуждата от работна ръка.

Гергана Филипова, директор „Бизнес развитие": "На практика готови кадри няма, ние взимаме от университета, завършили студенти, дори след трета, четвърта година, като предлагаме и почасово работа и ги обучаваме при нас".

От тази година част от образователния борд в Пловдив са 10 основни училища и 3 професионални гимназии, които си партнират успешно с фирми от региона.