Над 30 села в пазарджишка област бойкотираха крайните превантивни мерки срещу африканската чума по свинете и няма да съдействат на властите за планираното масово унищожаване на животните, които гледат в личните си дворове. Стопаните готвят и протест.

Юнаците, Пазарджик Пазарджик

Според заповед на Областната епизоотична комисия до 2-ри август стопаните могат сами да заколят прасетата си, след което влиза в сила принудителното умъртвяване на животните. Според повечето кметове в Пазарджишко обаче, това са крайни действия, тъй като в областта няма африканска чума.

Стоян Кузов - кмет на село Юнаците: Никаква опасност няма. Тук нямаме популация на диви прасета. Няма да се подчиним на тази заповед, ако искат да ни глобяват.

В обща декларация повече от 30 кмета заявяват, че няма да допуснат принудително евтаназиране на домашните прасета. В момента в населените места тече подписка, в която се настоява за отмяна на заповедта.

Стоян Кузов - кмет на село Юнаците: Това е поминъкът на хората. Те посягат върху това, което им осигурява през зимата препитанието.
Линка Димова Няма да го умъртвя. Аз взимам 200 лева пенсия. Мога ли да си купя пържоли и кюфтета? С това караме. Все едно искат да ни отрежат главите нацяло.

В подобна ситуация са десетки стопани в Пазарджишко. Много от тях ще участват в насрочения за утре протест в центъра на Пазарджик срещу превантивното умъртвяване на свинете.

Стопаните в Тръстеник заколиха прасетата си

Стопаните в Тръстеник заколиха прасетата си

Днес изтече срокът, в който стопаните в малките населени места на Северна България, трябваше да умъртвят прасетата в дворове си. В русенското село Тръ...

За да потуши напрежението в региона, на спешна среща с кметовете и областния управител в Пазарджик следобед пристигна земеделският министър Десислава Танева. След повече от час и половина оживен разговор се реши с една седмица да бъде удължен срокът за принудително умъртвяване на домашните животни.

Чума по свинете и в района на град Бяла

Чума по свинете и в района на град Бяла

От днес служители на Агенцията по безопасност на храните ще влизат от къща на къща в малките населени места в Северна България, за да проверят дали ст...