НОВИНИ

Над 300 спасени артефакти могат да се видят в Националния археологически музей

Над 300 спасени от нелегален трафик артефакти от днес могат да бъдат видени в Националния археологически музей в София. Експонатите са конфискувани по време на полицейски операции срещу иманяри и посредници от 2009 година до днес. Най-ценните от тях датират от 2000-то хилядолетие преди Христа и свидетелстват за ювелирното майсторство по нашите земи.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:50, 06.11.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Иманярите в България са повече от 30 000. Изпреварват археолозите и често преди тях са прекопали най-лесно достъпните горни слоеве. Сред най-ценните находки са тези ювелирни произведения, датиращи от втори век преди Христа.

Гл. инсп. Емил Александров, началник на сектор "Трафик на културно-исторически ценности" в ГДБОП: Следихме ги около два-три месеца и по време на сделка, която се осъществи на територията на Благоевград лицата бяха задържани и купувача и продавача.

При задържането разследващите са били изумени от голямото количество накити, които са били подготвени да поемат към колекционери от Западна Европа и Съединените щати. Експертите са категорични, че са част от тракийската цивилизация. Намерени са при иманярски разкопки около Петрич и Сандански, но връзката им с конкретното местонахождение е скъсана и по този начин е унищожена голяма част от историческата информация. И макар че иманярът и посредникът са арестувани при сключването на сделката, присъдата, която получават е условна, а рецидивизмът е често срещан.

Гл. инсп. Емил Александров, началник на сектор "Трафик на културно-исторически ценности" в ГДБОП: В половината от случаите хората продължават и пак се занимават. Рядко са тези, които преустановяват тази дейност, престъпна.

Историята на това гърне със сребърни и бронзови монети напомня за приказките, в които героите намират съкровища.

Гл. инсп. Ангел Папалезов, началник на сектор "Културно-исторически ценности" в ГДНП: От трако-римския период. Точно когато Рим започва да завладява Балканите и монетите са смес между тракийски и римски монети.

Иманярът, попаднал на тази находка, е строителен работник в Германия. Когато си идва в отпуск в Смолян прекопава околностите в търсене на съкровища.

Договаря се с посредник, че продава гърнето с монети за над 50 000 евро. Двамата са задържани отново, докато правят сделката. Присъдите пак са условни.

Доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН: Тези хубави предмети, които са в изложбата около 300, са само върха на айсберга. Буквално хиляди пъти повече е изнесено и продължава да се изнася и да се унищожава.

Изложбата беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова, която благодари на професионалистите в МВР за усилията и подчерта, че отговорност на всеки в обществото е опазването на късчетата от богатата история на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът връчи националния флаг на 27-та българска Антарктическа експедиция
Президентът връчи националния флаг на 27-та българска Антарктическа експедиция
Междинният вот в САЩ е решаващ за следващите две години на Тръмп в Белия дом
Междинният вот в САЩ е решаващ за следващите две години на Тръмп в Белия дом