НОВИНИ

Над 300 жители на квартал "Бенковски" вече имат нова канализация

Над 300 жители на квартал "Бенковски" са присъединени към канализационната мрежа на София след втория етап от проекта за доизграждане на главния колектор, който се намира под улица "Лазар Михайлов".

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова - Тиркова
20:01, 03.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Изцяло подменени са още 750 метра канализация, дъждовен канал и водопровод. Инвестицията за доизграждане на съоръженията е 1,7 милиона лева, от концесионера на мрежата - "Софийска вода". Асфалтовата настилка и прилежащите тротоари също са обновени.

Ирина Савина, заместник-кмет "Инвестиции и строителство" в Столичната община:
"Това е следващия етап от поетапното изграждане на канализация в квартал "Бенковски", която стартира преди няколко години. Тогава беше изграден около километър дъждовна и битова канализация и помпена станция."
Инж.Тодор Кръстев, кмет на район "Сердика":
"Към настоящия момент са вързани всички канализации, които са изградени по стопански начин, и решаваме много голяма част от проблемите на хората в района. Защото тука е една от най-ниските точки на Софийското поле. И при дъждове тука винаги се получават наводнения, има и високи подпочвени води."

Подновяването на тръбите ще продължи по улица "Долна махала" и ще обхване и вътрешнокварталните улици. Като през следващите три години предстои и свързването на нови потребители. Освен в квартал "Бенковски" канализация се подменя и в Горубляне, Нови Искър и Бояна.

Йорданка Фандъкова, кмет на София:
"Работим по две програми, едната е инвестиционната програма на Софийска вода и другата е по проекти на ПУДОС. Там изпълняваме три важни проекти за канализация - Горна баня, Кръстова вада-запад и проекта за Люлин, местност "Сливница"."

По прогнози на общинските експерти 2 милиарда лева са необходимите средства за доизграждане на ВиК мрежата на територията на Столичната община до 2025-а година. През следващите две седмици престои разглеждането на актуализираната схема в комисиите към общинският съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дичев: Частните съдебни изпълнители сме превърнати в боксова круша
Георги Дичев: Частните съдебни изпълнители сме превърнати в боксова круша
Общината прекратява договорите за 3 обекта в София заради некачествени ремонти
Общината прекратява договорите за 3 обекта в София заради некачествени ремонти