НОВИНИ

Над 3000 дка заграбени от собствениците им в Айтоско

С фалшиви пълномощни са сключени договори за аренда за 10, 15 и 20 години

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:38, 06.06.2016
5022
Чете се за: 04:48 мин.
У нас

Земите на над 110 души в айтоските села Ръжица и Разбойна са заграбени след измама с пълномощни. Фалшивите документи подписва бившият кмет на селото Юсеин Мухарем. Чрез тях се преотстъпва правото на ползване на между 3000 и 5000 дка за 10, 15 и 20 години на 32 годишният Сабри Халил. Малцина са смелите да говорят, но пък разказват за невероятна измамна схема:

Ибрям Хасан:
Не бях чувал такива неща - тежест на нивите, какво е това тежест. Казаха ми имаш договор за 10 години на нивите. Ходих при неговия нотариус Георгиев, питах го какво можем да направим господин Георгиев. Той вика аз не мога да ги развалям, освен да се разберете с арендатора, да дойде да ти развали доброволно, отидох - той не иска, защото не иска друг да влезе в парцелите, няма да ги разваля, категорично отказа.

Реджеп Юсеин Мехмед, жител на Ръжица:
За две години - викам добре, вкъщи направих договора, подписах, после какво стана - 20 години. Подадох жалба на МВР-то, МВР-то дойдоха, нищо не казаха и това е.

Схемата, по която е действал арендаторът е следната - карал хората да му подписват пълномощни за сключване на договор за аренда за 1 или 2 години, а после добавял нула след първите цифри и така ставали за 10 или 20 години. С тези пълномощни отивал при нотариуса от Айтос Георги Георигев и сключвал договори със себе си за отдаване на земята под наем.

Фатме Юсеин:
Той срещу единицата писал нула и станало за 10 години. Викам на мъжа ми, ние поне да вземем субсидията, той вика, аз ще взема субсидията,ще ви дам рента. Една година нищо не даде, втората година по 20 лева на декар, трета година отидох пък хич не даде. Викам аз докога да ви чакам, аз съм на 60 години. Той вика, българите вече гиберясаха, младите няма да търсят земите ви. Те не знаят без това месността, кое къде е. Аз се ядосах, четири пет пъти ходих, нито рента дава, нито земята ни остава.

Въпреки разследването на полиция и прокуратура, и въпреки осъдителната присъда на кмета, жителите на Ръжица вече трета година не разполагат със земите си, нито взимат аренда. Хората, включително кметът направил измамата, смятат, че над пишманарендатора и неговата фирма "Братя Чинкови" има опънат чадър, който ги пази.

Едем Мехмед:
Отговори няма отникъде, може ли над 100 човека са жалбоподатели в това село, не са стигнали до районна прокуратура Айтос, а между Руен и Айтос са 15 км.

Жеко Жеков:
Всичко е фалшиво, те стари хора неграмотни - подписват, и онзи си пише в договора им каквото си поиска. За 15-20 години договори, аз съм подписвал с тях договор само за 1 година и то само веднъж, а ми работят нивите откакто са оправени в поземлената комисия и съм ходил, и съм ги молил и съм им казвал, да се разберем като хората, не приемат от нищо. Отиват и ми изорават лозето, лозето. Аз съм на 64 години, то е моя собственост от дете, откакто се помня. Имам натурален акт, имам скици. Имам всякакъв вид документи за това нещо и съседи ми се обаждат - изораха ти лозето. Как ще ми озорат лозето, аз не мога да повярвам, как ще ми изорат лозето.

Мустафа Ахмед Мурад:
Аз имам двойно гражданство - турско и българско. Бях преместен оттук, но преди шест години се върнах. За договора чух в Турция в кафето, казаха Сабри ти е направил фалшив договор, туй онуй и дойдох.

Пълни признания пред камерата направи и самия кмет, който от октомври е отстранен от длъжност след като е осъден.

Юсеин Мухарем, бивш кмет на село Ръжица:
Грешката е моя, не се осъмних, понеже лицата бяха при тях, той ги работи земите, но не осъзнавах, че той може да постъпи така с 15-20 годишни договори.
Октомври 2015 г. се разгледа дело срещу мене като обвиняем, че съм направил длъжностно престъпление и затова бях осъден на 3 години условна присъда.
Не знам защо има сумати подадени жалби, но никой нищо не прави по въпроса да му повдигнат обвинение и да отпаднат тези договори.

- Говорите за длъжностно престъпление, пари ли сте взели?

Не, това че лицата не са подписали пред мене, това е грешката която съм направил.

Новият кмет не знае също какво да прави със заварения казус.

Айтен Али, кмет на с. Ръжица
Не знам кой е виновен, но подведен е бившия кмет и не знам как човек може да се подведе да подпише 110 и нагоре пълномощни. Искам да помогна, но не знам как. Всеки ден имам оплаквания и не знам към кого трябва да се обърнем. Потърсихте ли съдействито на МВР, на прокуратурата. Да потърсили сме, човекът продължава и всеки ден продължава с нови и нови договори фалшиви с нотариални заверки, на които не са се записали лицата.

Екипът на БНТ неколкократно потърси сочения за виновен от съселяните си арендатор. Накрая успяхме да го хванем в кратък телефонен разговор пред стопанството му. След като се представих поисках коментар.

На телефона Сабри Халил:
Въпросът е такъв, че за господата имам един по един отговор. Господата си въобразяват, че днеска така, утре така, не е така. Значи един път дава, един път не дава. За кой става въпрос, кажете ми?
От 2013 г. ме разследват, всичко е реално.
- А вие взимали ли сте такива пълномощни или не сте взимали?
Как ще взема така пълномощно бе човек, ние сме ходили с хората и сме подписвали пълномощните при кмета. Не мога да разбера за кой кмет става въпрос, сегашния или предишния?
- Предишният, той нали затова е осъден.
Предишният кмет не знам какво въображение има, иска нещо да се представи ли какво, вече ако той говори нещо по мой адрес, вече той си отговаря за неговите постъпки, аз не знам за какво става въпрос...

Халил затвори телефона си и той остана изключен. БНТ потърси за коментар МВР и прокуратура.

Цветелина Рандева, говорител на ОД МВР Бургас
Можем да кажем, че имаме осъдителна присъда за лице, което е съпричастно към установената документна измама, а към момента продължават проверките, които са назначени от районна прокуратура Айтос, към двете полицейски управления Руен и Айтос по съседство на въпросния случай. Така че колегите и в двете полицейски управления, продължават работата си по документиране на цялата престъпна дейност.

От писмения отговор на Апелативната прокуратура в Бургас, която се занимава със случая става ясно, че при тях има едва две досъдебни производства и две предварителни проверки. Досъдебните производства са образувани обаче срещу неизвестен извършител като прокуратурата изтъква, че кметът Юсеин Мухарем вече е осъден. Разследването продължава а през това време хората се питат:
Жеко Жеков:
160 жалби има подадени, къде е тази полиция, прокуратурата къде е, каква е тази държава, затова младите хора избягаха навън.

Фатме Юсеин:

Толкоз ли нямаме закон, да мислят за народа малко, селяните да умират гладни, със сто лева живее ли се?

Главното подозрение на всички е, че измамата е направена заради получаването на субсидии за обработваема площ.

Кадир Халил, арендатор:
Хората искат да си продават земята, защото тук е безработно населението, не може да продава никой и не може да се отиде при друг арендатор. Аз давам в момента 80 кг зърно, никой не може да ми даде земята да обработвам. Аз не я взимам защото има аренден договор за 20 години. Аз ако я взема не мога да взема субсидия, не мога да очертавам тази земя.

Нотариус Георги Георгиев от Айтос при който са сключени договорите обясни в телефонен разговор с репортера на БНТ, че веднага след като е разбрал за фалшивите пълномощни е престанал да заверява нови договори на Сабри Халил. Нещо повече той добави, че Халил се е уплашил от жалбите и е започнал да разваля с анекси част от договорите. Ако не го направи доброволно обаче, трябва да бъде заведено дело за развалянето им. Така са посъветвали хората и от Министерството на земеделието.

Едем Мехмед, пострадал със земите на жена си:
От министерството на земеделието ми отговориха, че след като има по закон отпаднало дело срещу бившия кмет, значи тези договори са фалшиви, трябва да отпаднат автоматично. А те не отпадат, значи ние по отделно всяко лице трябва да си заведе дело - 800 лева за всяка нива, за да отпадне всеки договор. Това е невъзможно, аз ако имам 800 лева, никога няма да платя, аз обработвам 10 дка и храня семейство с две деца, никъде не работя.

И така жителите на Ръжица и Разбойна продължават да чакат не просто справедливост, а да се изпълни Конституцията, в която изрично пише, че частната собственост е неприкосновенна. И всичко това в една правова държава, членка на Европейския съюз през 21 век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на отворените врати във Висшия съдебен съвет
Ден на отворените врати във Висшия съдебен съвет
Депутати се местят в нова пленарна зала до 2 години
Депутати се местят в нова пленарна зала до 2 години